Čtvrtek, 28. března 2024

Brno: Černé skládky? Jsou stále, i když méně na očích

Brno: Černé skládky? Jsou stále, i když méně na očích

"Situace na počátku devadesátých let byla úplně jiná než dnes. Brno bylo celé zaskládkované. Rozdíl byl vidět i v přístupu úředníků, kteří chtěli likvidaci černých skládek okamžitě řešit. Vlastně mě tehdy sami vyhledali jako vhodnou osobu, jež by se touto problematikou mohla zabývat," popisuje Ing.Janíček. Dnes se více než odstraňování černých skládek věnuje údržbě zeleně.

Jako "aktivní likvidátor" toho mnohé viděl. S nelibostí vzpomíná například na zvířata v pokročilém stádiu rozkladu nebo ženu, kterou musel téměř zachránit z domu obloženého odpadky či zloděje, jež mu zcizili materiál připravený na oplocení areálu vyčištěné skládky.

Likvidaci černých skládek už totiž nepovažuje za obor, ve kterém by se mohlo mnoho soukromých firem uplatnit. Podle Ing. Janíčka za to může především převedení zodpovědnosti za skládky menší než pět metrů krychlových na jednotlivé městské části.

"Jako obyvateli města mi vadí, že za hranicemi jednotlivých městských částí nebo tam, kde to není tolik na očích, se o černé skládky nikdo moc nestará," říká. Městské části by podle něj měly investovat i do zpustlých parcel, které k černému skládkování vybízejí. "Důležitý je však přístup lidí - nejen úředníků, ale zejména obyvatel," dodal již před nějakým časem nestor likvidace černých skládek v Brně.

rok odpady (t) Náklady (Kč) počet skládek
2007 950 2 060 000 22
2008 940 1 100 000 13
2009 2 430 2 230 000 14
ZDROJ: http://www.moravskehospodarstvi.cz, kráceno, upraveno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů