Pátek, 29. března 2024

Rosetinor má doplnit dokumentaci k projektu na zpracování odpadu

Rosetinor má doplnit dokumentaci k projektu na zpracování odpadu

Krajský úřad Ústeckého kraje vrátil společnosti Rosetinor k přepracování dokumentaci k chystanému záměru postavit u Chabařovic na Ústecku provoz na zpracování odpadu. ČTK to sdělila mluvčí Ústeckého kraje Alena Tichá. Firma chce vybudovat objekt na zpracování granulovaného odpadu za pomoci rozkladu teplem. Mělo by jít o odpad z pneumatik, textilu či plastů. Společnost původně plánovala, že svůj záměr uskuteční už během letošního roku. To už nestihne.

Dokumentace byla oznamovateli vrácena k přepracování a doplnění na základě došlých vyjádření a vyhodnocení dosavadních podkladů získaných v procesu posuzování vlivů na životní prostředí, uvedla Tichá. "V dokumentaci byly sice odstraněny některé nedostatky z oznámení, avšak ne zcela tak, aby bylo možné komplexně posoudit vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví," dodala.

Dokumentace by měla být doplněna o podrobnější rozpracování rizik provozu a o způsoby jejich zmírnění. "V dokumentaci chybí podrobnější rozbor pyrolýzního oleje (jeden z výstupů zpracování odpadu). Nelze jej tak porovnat s požadavky na kvalitu kapalných paliv. Zároveň chybí podrobnější rozbor vznikajícího pevného paliva," zmínila Tichá jednu z řady výtek úřadu.

Proti uskutečnění záměru společnosti Rosetinor se staví ekologové ze sdružení Arnika, ale i lidé z Chabařovic, v jejichž blízkosti by měl provoz vzniknout. Obávají se, že se tím zvýší množství emisí a zápachu a že by spalovna mohla narušit vznikající rekreační území jezera Milada.

Arnika upozorňuje také na to, že pneumatiky se likvidují i v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku, ročně se jich tu zpracuje kolem 30.000 tun. Z regionu by se tak podle ekologů mohla stát velkospalovna pneumatik.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů