Čtvrtek, 28. března 2024

Na MŽP zaniklo další oddělení, ekologové to kritizují

Na MŽP zaniklo další oddělení, ekologové to kritizují

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) zrušil oddělení, které se mimo jiné zabývalo poradenstvím pro firmy a spotřebitele. ČTK to řekl informovaný zdroj. Oslovení odborníci tento krok považují za chybu. Rozhodnutí jde podle nich proti trendům Evropské unie, která ekologické poradenství prosazuje. Za poslední tři roky byla zrušena i další oddělení a větší odbory ministerstva, kritici proto už delší dobu poukazují na údajnou personální destrukci úřadu. Mluvčí MŽP Matyáš Vitík ale kritiku považuje za neopodstatněnou.

Podle něj agenda na ministerstvu zůstane, rozdělí se však do dalších odborů. "Někteří lidé z oddělení na MŽP zůstali, někteří odešli, ale pro nás je důležité, že agenda zůstane vykonávaná v té míře, jaké má," řekl ČTK Vitík. Podle serveru Týden.cz opouští ministerstvo osm lidí.

Zrušené oddělení Dobrovolných nástrojů se staralo například o takzvané ekologické značky, které spotřebitelům nezávislým hodnocením pomáhají najít v obchodech zdravější výrobky. Věnovalo se také ekologickým auditům či zeleným projektům na úřadech, tedy například zavádění kancelářského zařízení s menší spotřebou energie. Mělo na starost i ekologickou výchovu dětí na školách, kde se učí, jak recyklovat odpadky a chovat se v přírodě. Podle Vitíka je ale ekologická výchova zajišťována mimo jiné ozdravnými pobyty, na které MŽP nově vyčlenilo 40 milionů korun.

"Pokud se tato agenda bude omezovat, bude to velký problém. Na evropské úrovni je toto velmi podporované," řekla ČTK Renata Placková z olomoucké ekologické poradny Zelené úřadování. "Rozpustit právě tohle oddělení a vyhodit lidi, kteří tam léta pracovali, by byl úplně protismyslný krok. Stát by neměl pouze vyhlašovat ekologické zákony, ale také radit a pomáhat," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Kritici poukazují na údajnou rozpočtovou a organizační destrukci resortu zejména proto, že bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) nechal odejít řadu odborníků. Personální obměna úřadu začala ale už po nástupu exministra Pavla Drobila (ODS), který po několika měsících z MŽP odešel kvůli údajné korupční aféře. "Přirozená personální fluktuace, která je běžná jak na úřadech, tak v soukromých firmách se činnosti, která je na MŽP vykonávána, nijak nedotkla," nesouhlasí mluvčí Vitík.

Za působení Drobila a Chalupy opustily podle odhadů ekologů resort stovky odborníků. Mimo jiné se vyměnili náměstci. V současnosti jsou podle Vitíka tři nestraníci, jeden z ODS a další z TOP 09. Jak ale tvrdí Kotecký, dva z náměstků a tři z pěti lidí ve funkcích ekvivalentních náměstkům jsou nebo v okamžiku svého jmenování byli členy ODS. "Navíc ředitel významné resortní organizace České inspekce životního prostředí Jan Slanec je člen ODS. To je v zemi, kde členové ODS tvoří méně než půl procenta dospělé populace a kde ODS utrpěla ve volbách drtivou porážku, zatraceně hodně," podotkl Kotecký.

Pro nadbytečnost Chalupa nechal zrušit například odbornou knihovnu v budově ministerstva, její obsah podle Vitíka zůstal zachován v jedné z podřízených organizací MŽP. Od té doby byly zrušeny odbory územních vazeb, národních parků a politiky životního prostředí; o ochranu přírody a krajiny se podle Vitíka stará celá sekce.

Výrazně se podle kritiků omezily například služby pro turisty v chráněných územích, kontroly velkých znečišťovatelů a protismogové předpovědi. S tím Vitík nesouhlasí. "Návštěvnická infrastruktura chráněných území byla posílena v řádu stovek milionů korun a ekologizace průmyslu v řádu miliard," reagoval.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů