Pátek, 19. dubna 2024

Izolační zeleň u krajských silnic pomůže zlepšit ovzduší

Izolační zeleň u krajských silnic pomůže zlepšit ovzduší

Kolem vybraných krajských komunikací v Moravskoslezském kraji začala tento týden výsadba dřevin. Přes 700 stromů a keřů má pomoci snížit množství polétavého prachu v lokalitách zatížených dopravou. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Pro výsadbu bylo vybráno pět lokalit, například úsek mezi Nižními a Vyšními Lhotami na Frýdecko-Místecku či silnice mezi Krmelínem a Oprechticemi na Frýdecko-Místecku, kde přibude více než 550 keřů, v dalších oblastech už se počítá s výsadbou stromů.

"V Moravskoslezském kraji jsou dlouhodobě překračovány limity pro kvalitu ovzduší u polétavého prachu. Jedním z původců tohoto znečištění jsou emise z automobilové dopravy, a to emise z výfuků a brzdových destiček a sekundární prašnost z již usazených částic na vozovce," uvedl náměstek hejtmana Daniel Havlík (ČSSD).

Podle něj se po výsadbě zeleně sníží v místech koncentrace polétavého prachu, což by mělo zlepšit kvalitu ovzduší lidem, kteří v blízkosti žijí. V pěti vybraných lokalitách vzniká ročně zhruba 7,4 tuny emisí prachu. Výsadbou izolační zeleně se sníží množství těchto emisí odváděných do ovzduší přibližně o jednu tunu. "Výsadba je navržena tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti silničního provozu," podotkl Havlík.

Výsadba izolační zeleně bude stát více než 4,2 milionu korun a dokončena by měla být ještě letos. Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejhorším ovzduším v Evropě. Kromě průmyslu se na znečištění podílí i doprava a lokální topeniště. Část škodlivin podle odborníků do kraje míří i ze sousedního Polska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů