Pátek, 29. března 2024

Fotokatalytický cement s technologií TX Active

Fotokatalytický cement TioCem nabízí na českém trhu společnost Českomoravský cement již od roku 2011...

Fotokatalytický cement s technologií TX Active

Velký zájem odborníků i médií o tuto technologii potvrdil již druhý úspěšný ročník architektonické soutěže Města bez smogu.

Autorovi jednoho z vítězných projektů soutěže Města bez smogu se podařilo vytisknout model svého návrhu na 3D tiskárně. Unikátnost fotokatalytického cementu potvrdilo také nedávné zařazení cementu TioCem do Knihovny materiálů - matériO.

SPECIÁLNÍ CEMENTY

Speciální cementy TioCem a TioCem White jsou určené pro obecné použití podle evropské harmonizované normy EN 197-1. Obsahují technologii TX Active, založené na principu přirozeného rozkladu látek působením světla, urychleného přítomností fotokatalyzátoru. Na povrchu materiálu dochází po osvitu ke spuštění chemického rozkladu škodlivých látek a nečistot. Může se jednat o pevné či kapalné látky způsobující přímé znečištění povrchu i o plynné škodliviny z ovzduší. Materiály vyrobené z fotokatalytického cementu díky tomuto jevu získávají schopnost rozkládat škodlivé látky a současně do určité míry aktivně čistí vlastní povrch.

Hlavními místy použití cementu TioCem jsou zejména pohledové betony, fasádní panely, betonová dlažba a zboží, suché směsi nebo sklovláknobeton. Mezi nejvýznamnější stavby postavené z tohoto materiálu patří kostel Dives in Misericordia v Římě, Cité des arts v Chambéry, bytový komplex 12 Lofts v Praze nebo rekonstrukce tunelu Umberto I. v Římě. Více informací o výhodách technologie TX Active naleznete na www.txactive.cz.

MODEL Z 3D TISKÁRNY

Pro obeznámení veřejnosti o vlastnostech a možnostech použití cementu TioCem uspořádala v letošním roce společnost Českomoravský cement druhý ročník architektonické soutěže Města bez smogu. Jejím cílem bylo navrhnout objekt z cementu TioCem pro veřejný prostor, který bude čistit vzduch ve svém okolí od smogu.

Z 94 soutěžních návrhů porotu zaujal návrh Ing. arch. Ivo Jelínka a Markéty Jáňové Busstobject, který v soutěži získal třetí místo. Autoři ho skončením soutěže neopustili, ale pokračují v jeho rozvíjení. Architektu Jelínkovi se podařilo vytisknout model objektu na 3D tiskárně, pro jejíž technologii byl také navržen.

CO JE BUSSTOBJECT

"Při hledání nového způsobu využití fotokatalytického cementu jsme chtěli vytvořit objekt, který by poskytoval ochranu před nepřízní počasí a pomáhal čistit vzduch v místech, kde jsou lidé vystaveni vysokým koncentracím oxidů dusíku - při čekání na autobusových zastávkách velkoměst," komentuje autor Ivo Jelínek a dodává: "Busstobjekt je tak hybridní objekt městské vybavenosti, vertikální stěna, která se hladce mění v konzolovou střechu zastávky městské hromadné dopravy. Pro jeho geometrii jsem našel inspiraci v přírodě - stavební geometrii přírodních struktur, která se nachází všude kolem nás - gyroid. Tento tvar je ideální pro maximální využití vlastností technologie TX Active. Díky světlosti a otevřenosti gyroidu má k jeho povrchu přístup dostatečné množství ultrafialového záření potřebného pro fotokatalýzu škodlivin v ovzduší. Jde o minimální plochu, která je díky své komplexnosti vhodná pro výrobu 3D tiskem. Pro otestování, zda by bylo možné Busstobject vyrobit, jsem se rozhodl jej vytisknout na 3D tiskárně v co největším možném měřítku. Model jsem vytisknul na malé tiskárně Ultimaker ze světle šedého PLA, tedy plastické hmoty vyrobené z biomasy, která díky použití biologicky rozložitelných zdrojů nepředstavuje ekologickou zátěž."

TIOCEM VYBRÁN DO KNIHOVNY MATERIÁLŮ MATÉRIO

Knihovna materiálů matériO je součástí sítě nezávislých informačních center v oblasti materiálů a s nimi spojených technologií. Kromě fyzické knihovny materiálových vzorků nabízí on-line databázi a tým odborníků po celé Evropě.

MatériO posuzuje materiály z mnoha hledisek s důrazem na jejich inspirativní přínos a o zařazení vzorku do knihovny rozhodují sami odborníci z matériO. Síť knihoven vyhledává materiálové inovace a sleduje vyvíjející se technologie, které se mohou stát inspirací a umožňují nová, často nečekaná řešení projektů. Knihovny materiálů jsou styčnou plochou mezi výrobci materiálů a jejich uživateli. Knihovna slouží především pro pracovníky kreativních oborů, jako jsou architekti, designéři nebo řemeslníci. Knihovna však neshromažďuje všechny materiály dostupné na trhu, ale cíleně vybírá pouze materiály zajímavé nebo něčím neobvyklé.

Mezi zhruba 1200 vzorků pražské pobočky Knihovny matériO byl nově zařazen také cement TioCem s fotokatalytickými vlastnostmi. Jeho vzorky spolu s ID kartou popisující jeho technické vlastnosti byly rozeslány také do ostatních evropských poboček knihovny, kde budou moci inspirovat k použití i zahraniční stavitele.

Další novinky skupiny HeidelbergCement ČR na webu www.cmcem.cz a na www.facebook.com


Českomoravský cement, a.s.
s využitím poznatků Ing. arch. Ivo Jelínka

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů