Pátek, 29. března 2024

ŠKOLNÍ ZAHRADY MAJÍ CENU!

ŠKOLNÍ ZAHRADY MAJÍ CENU!

Program Zahrada hrou, jehož prostřednictvím Nadace Proměny pomáhá rozvíjet školní zahrady, získal minulou středu ocenění za inovaci ve vzdělávání. Přínos školních zahrad vysoce ohodnotila odborná porota i veřejnost, program si tak odnesl hned dvě ceny Eduína 2013.

Cena Eduína, u jejíhož založení stojí obecně prospěšná společnost EDUin a český Google, chce upozornit na to pozitivní, co se v posledních letech objevilo ve vzdělávánív České republice. "Zahrada hrou vychází ze zkušeností, které jsme náročně získávali několik let, cena proto přichází jako ujištění, že jdeme dobrou cestou," komentuje úspěch ředitelka Nadace Proměny Jitka Přerovská. "Velice si vážím toho, že odborná komise při hodnocení vyzdvihla komplexní řešení našeho programu."

Program Zahrada hrou se zaměřuje na obnovu školních zahrad. Nadace pomáhá školám finančně, metodicky i spoluprací na projektech. Jejich důležitou součástí je zapojování učitelů, dětí i rodičů; každá zahrada se za účasti všech proměňuje individuálně, na míru dané škole a lidem. Metodiku, inspiraci a příklady dobré praxe nadace zveřejňuje na volně přístupném portále www.promenyproskoly.cz. Vedle toho se zasazuje o všeobecné vnímání školních zahrad jako míst, jež skýtají velký a zatím nedostatečně využívaný potenciál pro všestranný vývojdětí.

Jolana Říhová, která se v nadaci věnuje rozvoji programuZahrada hrou, k tomu říká: "Domníváme se, že každá zahrada by měla být více provázána se vzdělávacím programem školy. Školní zahrady jsou místem pro kontakt s přírodou, volnou hru a pohyb, které ze života dětí mizí. Jejich využití se nemusí omezovat pouze na environmentální výchovu. Nabízejí prostor pro kreativní výuku, zkušenostní učení, interakci mezi vrstevníky. Posilujítak u dětí celou řadu schopností a dovedností potřebných pro zdravý a plnohodnotný život. Pomáhají rovněž utvářet vztah k místu, a současně vytvářejí příležitost pro širší komunitu a její setkávání."

Ve středu 30. října se během slavnostního večera v Grand Café Orient v Domě U Černé Matky Boží udělovala Eduína vůbec poprvé. Rozhodovalo se mezi devíti finalisty, které na začátku října z celkem 68 nominovaných projektů vybrala odborná porota. Zahrada hrou získala ve finále Cenu odborné poroty a Cenu veřejnosti

Za porotu shrnul první ročník ceny Eduína její předseda Michal Kaderka: "Už sám fakt, že se devět projektů probojovalo do finále v opravdu velké konkurenci skoro sedmi desítek konkurentů, znamená, že jde o mimořádné počiny (...).Je to jednoznačný signál, že vynikajících inovativních aktivit je v České republice mnoho a přinejmenším v této oblasti rozhodně neplatí, že se kvalita vzdělávání a jeho podpory snižuje.Odborná komise se shodla, že jde o velmi pozitivní zprávu o vývoji v posledních letech." (zdroj: EDUin o.p.s.).

Ředitelka nadace doplňuje:"Kromě radosti z našeho ocenění jsem měla dobrý pocit z toho, že se věci v oblasti vzdělávání začínají hýbat. V soutěži s námi bylo hodně opravdu zajímavých projektů, které chytře používají současné technologie, aby zatraktivnily proces vzdělávání."

S podporou programu Zahrada hrou vznikly již dvě školní zahrady, aktuálně se začíná s proměnou dalších pěti, které zvítězily v letošní grantové výzvě. Nadace se věnuje také dalšímu rozšiřování metodického portálu nebo přípravě nových materiálů, které školám pomohou s rozvojem jejich zahrad.

Více informací na vyžádání nebo na www.nadace-promeny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů