Úterý, 23. dubna 2024

Nové číslo časopisu Ochrana přírody

Nové číslo časopisu Ochrana přírody

Otevírá jej úvodník Jakuba Kašpara, nového prezidenta EUROPARC ČR

Jakub Kašpar přibližuje čtenářům svou vizi práce české sekce Federace EUROPARC. Největším soustem, které si podle něj současné vedení naložilo, je plán na vytvoření středoevropské sekce jako volného sdružení členských chráněných území z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska a případně Slovinska či Ukrajiny.

V rubrice Péče o přírodu se dozvíte, že trvalo dlouhých sto let, než se ve volné přírodě České republiky vylíhlo mládě orla skalního. Stalo se tak letos v květnu ve vojenském prostoru Libavá. Více v poutavém článku Petra Orla.

Energetickým plodinám z pohledu ochrany přírody se věnuje obsáhlý článek Tomáše Görnera, skrytou krásu jeskyně Výpustek popisuje poutavý článek Petra Zajíčka.

Dohodu o hospodaření v Českém ráji, kterou v srpnu podepsali zástupci společnosti Kinský dal Borgo, a.s. a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, znamená zásadní posun v péči o chráněná území. Určuje, jak by měl majitel pozemků - společnost Kinský dal Borgo - hospodařit, aby byly zohledněny zájmy ochrany přírody a zároveň stanoví, jaká náhrada za omezení hospodaření mu náleží. Podrobnosti v rubrice Péče o přírodu a krajinu.

Inspiraci, jak využít sociální sítě k ochraně přírody, můžete najít v textu Jana Stejskala, bývalého šéfredaktora Ekolistu. Najdete tu i tipy na zajímavé facebookové profily, které se ochraně přírody věnují.

Přejeme zajímavé čtení.

Elektronickou verzi starších čísel najdete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů