Pátek, 29. března 2024

Rakouský a český tým se umístily na špici v americké soutěži Solar Decathlon

Rakouský a český tým se umístily na špici v americké soutěži Solar Decathlon

Rakouský rodinný dům LISI vyhrál soutěž "Solar Decathlon" v Kalifornii. Na třetím místě se umístil tým z ČR se svým AIR House.

Tým z Technické univerzity ve Vídni získal v mezinárodní studentské soutěži ve stavbě ekologických domů "Solar Decathlon" v Los Angeles první místo. Rakousko se poprvé zúčastnilo soutěže, která probíhá jednou za dva roky a je organizovaná americkým ministerstvem energetiky. Jejím cílem je podpora rozvoje udržitelné architektury a přiblížení tohoto konceptu široké veřejnosti. Rakouskému týmu se podařilo prosadit se proti ostatním 19 univerzitním týmům z jiných zemí.

Do soutěže se přihlásilo 160 týmů, které se zabývají navrhováním ekologických solárních domů, jež jsou energeticky úsporné a atraktivní. Z těchto 160 týmů bylo vybráno 19. Jednalo se o týmy převážně z USA a Kanady. Z Evropy byl vybrán právě tým z Rakouska a také z České republiky.

Rodinný dům LISI
Na nepoužívaném vojenském letišti v Irvine u Los Angeles musely jednotlivé týmy vybudovat své domy během jednoho týdne. V tomto týdnu byly domy testovány podle 10 kritérií. Cílem bylo vybrat nejlepší mix mezi dostupností, atraktivitou pro spotřebitele, excelentním designem a optimální výrobou energie s maximální efektivitou.

A právě všechna tato kritéria rakouský tým zvládl: rodinný dům LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation) zvítězil v kritériích Energetická bilance, Teplá voda a Komunikace. Druhé místo obsadil dům v kritériu Atraktivita pro trh a třetí místo v kritériu Technika.

AIR House
Český tým studentů ČVUT obsadil v soutěži celkově 3. místo, a to díky svému energeticky soběstačnému experimentálnímu domu AIR House. Tým získal 1. cenu v kritériu Architektura a Energetická bilance, 2. místo v Technice a 3. místo v Atraktivitě pro trh, Komfortu a Teplé vodě.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO ve Vídni.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů