Pátek, 19. dubna 2024

Ochrana vzácných velkých šelem v Beskydech a na Šumavě láká nové dobrovolníky

Ochrana vzácných velkých šelem v Beskydech  a na Šumavě láká nové dobrovolníky

Dvacítka nových dobrovolníků Vlčích hlídek vyráží dnes do beskydské Morávky. Čeká je zde první pochůzka po stopách velkých šelem i odborné školení. S prvním sněhem pak zamíří dobrovolníci mapovat výskyt vzácných ohrožených zvířat, ale také šlapat na paty pytlákům, kteří jsou pro ně největší hrozbou.

Beskydské Vlčí hlídky působí již čtrnáctým rokem, Rysí hlídky na Šumavě letos zahajují devátou sezónu. Populární projekt Hnutí DUHA přispívá k účinné ochraně vlka, rysa a medvěda v divoké přírodě. Loni se za velkými šelmami vydalo do Beskyd a Javorníků více než 150 dobrovolníků, kteří v terénu strávili dohromady přes tři sta dní, na Šumavě trvalo stopování rysů kolem stovky dní.

Letošní sezónu zahájí školení, kde se noví zájemci dozvědí vše potřebné pro sledování velkých šelem. Semináře se uskuteční o všech listopadových víkendech na Šumavě, v Beskydech a v Javorníkách [1]. Až stovka nových dobrovolníků získá nejen znalosti o životě vlků, rysů a medvědů, ale naučí se také základy stopování a pohybu v náročném terénu. Program obohatí promítání filmů a videosekvencí z fotopastí zachycující přirozené chování velkých šelem.

Při pravidelném procházení v terénu vyhledávají dobrovolníci pobytové znaky velkých šelem (stopy, trus, srst aj.) i dalších chráněných druhů, odebírají vzorky pro analýzy DNA či potravy a na vytipovaná místa umisťují fotopasti pro jejich dlouhodobé sledování.

Dobrovolnické hlídky také odrazují svojí přítomností v terénu pytláky. Vydávají se do míst, kde se pytláci pohybují či kde jsou velké šelmy v ohrožení. Umísťují zde informace o monitoringu území i varování před nelegálním usmrcením vzácných a zákonem chráněných velkých šelem. Diskutují také o jejich pohybu, ohrožení i ochraně s místními obyvateli i návštěvníky. "Hlídkaři" rovněž upozorňují na nelegální masité návnady, tzv. újedě.

Systematický monitoring území obývaného velkými šelmami přináší mnoho zajímavých informací o jejich jinak tajemném životě, které využijí odborníci i veřejnost. Zajímavosti o výskytu i ohrožení beskydských šelem najdete v unikátní mapové aplikaci na www.mapa.selmy.cz.

Experti Hnutí DUHA spolupracují se švýcarskými kolegy z prestižní vědecké organizace Kora a kolegy z tamější partnerské organizace ProNatura. Prezentovali výsledky beskydského projektu na mezinárodních konferencích ve Slovinsku [2] a v Luhačovicích a chystají jejich zveřejnění v odborných časopisech.

Leona Machalová, expertka na ochranu šelem Hnutí DUHA, řekla:

"Fotopasti umístěné dobrovolníky beskydských hlídek letos zdokumentovaly krásný příběh jedné šťastné rysí rodiny. V únoru se podařilo nafotit rysí pár při jarním páření. Jsou to jedinečné okamžiky v životě rysů, kdy na chvíli opustí svůj samotářský život a pohybují se několik dní spolu. O to větší byla naše radost z pořízených snímků, když fotopast v červenci znovu zachytila rysici Lenku. Ani tentokrát nebyla sama, provázela ji dvě rysátka, která se měla velice čile ke světu." [3]

"Divoká příroda a velké šelmy mohou připravit dobrovolníkům vzácnou odměnu v podobě zážitků a zkušeností, které se nedají prožít ani získat u monitoru. Měla jsem to štěstí, že jsme s přítelem potkali v Kysuckých Beskydech vlky. Takové setkání je výjimečné, je to zážitek na celý život." [4]

Miroslav Kutal, expert a koordinátor beskydského projektu ochrany velkých šelem Hnutí DUHA, řekl:

"Ilegální lov ohrožuje přežití vzácných šelem. Viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit. Za čtrnáct let se úspěšného projektu zúčastnily stovky dobrovolníků, kteří v terénu strávili tisíce hodin. Podařilo se získat cenné údaje o výskytu šelem včetně unikátních fotografií beskydských rysů."

"Dobrovolníci z celého kraje přinesou v nadcházející sezóně spoustu zajímavých údajů o životě šelem a zvýší šanci, že neskončí s kulkou v boku. Všichni zájemci, kteří chodí do terénu podle svých možností, dostávají odborné školení o šelmách i o práci v terénu, včetně stopování."

Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě, řekla:

"Velkou výzvou pro dobrovolníky Rysích hlídek je přispět k prevenci pytláctví a k odhalování pachatelů. Máme mnoho nepřímých informací o případech pytláctví na Šumavě a v Pošumaví, Hnutí DUHA proto nabízí odměnu 100 tisíc korun za poskytnutí informací vedoucích k odhalení pachatele těchto hanebných činů." [5]

Kontakty:

Leona Machalová, expertka na ochranu velkých šelem, Hnutí DUHA Olomouc,

tel. 602 529 850, leona.machalova@hnutiduha.cz

Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem, Hnutí DUHA Olomouc, tel. 728 832 889, miroslav.kutal@hnutiduha.cz

Josefa Volfová, koordinátorka rysích hlídek, Hnutí DUHA, tel. 775 734 434, josefa.volfova@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace, Hnutí DUHA, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů