Pátek, 19. dubna 2024

Fond ASEKOL pomohl také Krnovu

Mezi 49 projekty zaměřenými na sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, jež byly letos podpořeny Fondem ASEKOL, je i rozšíření kamerového systému na sběrném dvoře v Krnově.

Fond ASEKOL pomohl také Krnovu

Zloději, kteří by si chtěli přilepšit krádeží součástek z barevných kovů z již vyřazených elektrospotřebičů uložených ve sběrném dvoře na Karáskově ulici v Krnově na Bruntálsku, mají od začátku letošního října smůlu. Jejich snaha se obohatit je monitorována kamerou - a lapení nenechavců je tam tak víc než jisté.

Navíc kamera, která snímá plochu určenou pro elektroodpady, není ve sběrném dvoře jediná. >>Už dříve jsme zde instalovali dvě kamery, z nichž jedna hlídá vjezd a druhá prostor před dvorem. Nyní jsme na podnět provozovatele dvora - společnosti Technické služby Krnov, rozšířili kamerový systém o další dvě kamery, které monitorují plochu pro sběr a uskladnění elektroodpadů. Cílem je zvýšit kontrolu provádění zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení a zabránit poškozování a vykrádání těchto odpadů,<< uvedl Ing. Petr Suchý z odboru životního prostředí městského úřadu.

Na pořízení kamer za více než 34 tisíc korun získalo město Krnov dotaci ve výši 10 286 korun z Fondu ASEKOL. Ten byl založen neziskovou společností ASEKOL - kolektivním systémem vytvořeným výrobci elektrozařízení s účelem zajistit a financovat recyklaci dosloužilých elektrozařízení.

Se společností ASEKOL spolupracuje Krnov již od roku 2006. >>Za tu dobu se pro nás ASEKOL stal důležitým partnerem, který svou činností přispívá k tomu, že elektroodpady z krnovských domácností nekončí na skládkách, ale po ukončení své životnosti se stávají zdrojem cenných druhotných surovin a případné nebezpečné látky jsou účinně zneškodněny,<< dodal Petr Suchý.

VARIANTY KAMEROVÉHO ŘEŠENÍ, KTERÉ MOHOU INSPIROVAT

Krnovský projekt patří k těm řešením, jež z Fondu ASEKOL získávají dotaci nejčastěji. Také letos totiž nejvíce žádostí směřovalo k podpoře při zabezpečení sběrných dvorů kamerovým či jiným systémem.

Společnost ASEKOL proto na pomoc zájemcům zadala zpracování doporučení pro řešení kamerového zabezpečení sběrných dvorů. Jde o varianty kamerových zařízení, které k přenosu dat využívají sítě mobilních operátorů, a o jednu variantu s nabídkou komfortního řešení komplexního zabezpečení sběrného dvora na bázi profesionálního softwarového řešení. Doporučené kamery obsahují detekci pohybu a automaticky vykazují poplachové hlášení (více na: www.asekol.cz/fond-asekol.html).

Fondu však také často přicházejí žádosti o příspěvek na úpravu a rozšíření kontejnerových stání, která občanům zjednoduší možnost třídění nejen starého elektra.

Podporu z Fondu ASEKOL mohou obdržet obce, nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů. Nejvyšší příspěvek 60 tis. Kč letos získal osvětový projekt města Třinec, který přinese občanům efektivní poradenský systém pro správné třídění odpadů, a klade si tak za cíl zlepšit výsledky sběru.

Od roku 2008, kdy Fond ASEKOL rozdělil první dotace, bylo podpořeno 243 projektů, přičemž celkový příspěvek na ně dosáhl více než 15 mil. Kč.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů