Čtvrtek, 28. března 2024

V Olomouci rozšířili monitoring stavu ovzduší

V Olomouci rozšířili monitoring stavu ovzduší

Od 1. října 2013 je na území statutárního města Olomouce obnoven monitoring kvality ovzduší na dopravní stanici Velkomoravská. >>Uskutečňuje se na základě zadání a finanční podpory magistrátu. Po dobu tří měsíců, tedy až do 31. prosince, se tak budou měřit hodnoty nejvýznamnějších znečišťujících látek,<< uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu RNDr. Petr Loyka, CSc.

Patří mezi ně například prašné částice PM10, PM2,5, NO, NO2, NOx, CO a B[a]P. Současně jsou měřeny i meteorologické prvky - směr a rychlost větru, teplota, tlak, vlhkost vzduchu a nově také počet projíždějících vozidel. Poslední naměřená data z dopravní stanice imisního monitoringu, která má město k dispozici, jsou z prosince roku 2011. >>Měření kvality ovzduší v lokalitě Velkomoravská totiž v roce 2012 ustoupilo akci tramvajová trať na Nové Sady. Nyní byly rozsáhlé uzavírky a objížďky ukončeny a provoz na ulici Velkomoravská se vrátil do svého režimu,<< konstatoval dále Petr Loyka.

Do kampaně byla zapojena nová mobilní stanice společnosti ENVItech Bohemia, která je vybavena špičkovou měřicí technikou. Jde o přívěs, v němž je umístěna kompletní výbava plynových analyzátorů a současně kontinuální měření různých frakcí prašných částic,<< vysvětlila za oddělení ochrany ovzduší odboru životního prostředí magistrátu Ing. Jitka Pudelová (on-line data z měření jsou k dispozici na speciální webové stránce: http://mail.envitech.sk/phpolomouc/index.php?id=1).

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů