Čtvrtek, 25. dubna 2024

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ NAKLÁDÁNÍ S OBALY VE FIRMÁCH

Dne 13. 11. 2013 vláda schválila novelu zákona č. 477/2001 Sb., o obalech...

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ NAKLÁDÁNÍ S OBALY VE FIRMÁCH

která je technickou novelou tohoto předpisu a definuje cíle pro recyklaci a celkové využití o odpadů z obalů pro období 2013 - 2015. Druhá část této novely pak transponuje směrnici 2013/2/EU, která mění směrnici 94/62/ES o obalech a obalových odpadech. Tímto má být rozšířen seznam příkladů výrobků, uvedených v příloze č. 1 zákona o obalech, zda se jedná o obaly či nikoliv ve smyslu tohoto zákona, resp. uvedené směrnice. Zákon o obalech tak bude nově definovat, zda např. ruličky od toaletního papíru, kalíšky od hřbitovních svíček nebo šatní ramínka prodávané s oděvem mají být považovány za obal a zda se tedy na jejich výrobce či prodejce vtahují povinnosti zpětného odběru a využití odpadů z obalů či nikoliv.

Výše uvedená novela zákona o obalech však žádným způsobem nemění jeho další ustanovení, tudíž veškeré definice a způsoby plnění povinností stanovených tímto zákonem zůstávají nadále beze změny. Změny nejsou v dohledné době plánovány ani ve vyhlášce č. 641/2004 Sb., o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence.

Plánovaný seminář "NAKLÁDÁNÍ S OBALY VE FIRMÁCH", který proběhne 26. 11. 2013 v Hradci Králové (více na www.uzitecneseminare.cz), bude zaměřen především na vysvětlení základních pojmů, které zákon o obalech definuje, výčet povinností, které jsou spojeny s uváděním obalů na trh nebo do oběhu (distribuce) a na popis způsobů a možností, jak lze tyto povinnosti plnit. Samostatná přednáška bude věnována problematice vedení evidence obalů a odpadů z obalů a vyplňování výkazů podle vyhlášky č. 641/2004 Sb., pro účely ohlašování dat prostřednictvím systému ISPOP a praktickým poznatkům a zkušenostem z kontrol ČIŽP.

Vzhledem ke skutečnosti, že Evropská komise zamýšlí během příštího roku zahájit revizi většiny evropských předpisů týkajících se odpadového hospodářství, bude se část tohoto semináře věnovat též těmto aktivitám.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů