Pátek, 29. března 2024

Do výzvy na podporu izolační zeleně v sídlech se přihlásilo 37 žadatelů

Do výzvy na podporu izolační zeleně v sídlech se přihlásilo 37 žadatelů

V programu na výsadbu trvalé nelesní zeleně, která plní izolační funkci v intravilánu sídel, bylo podáno 37 žádostí v celkové částce 5 536 135 Kč. Žadatelé jsou z přibližně 80 procent obce. Projekty se týkají výsadby izolační zeleně u dětských hřišť, základních škol, zemědělských areálů, sportovně rekreačních areálů, u rychlostních komunikací, frekventovaných vozovek a průmyslových areálů. Nejvíce žadatelů je z Moravskoslezského kraje, kde bylo podáno celkem 22 projektů za 3,3 milionu korun.

"Jsem velmi rád, že města dnes již nejsou jen šedé a unylé bloky panelových domů, ale patří do nich i zeleň. Nepřispívá to pouze k lepšímu vzhledu našich měst, ale také k tomu, že se nám v nich bude lépe dýchat a tím pádem i žít. Těší mě zájem o tuto výzvu a jsem si jist, že podobné projekty budou v budoucnu pokračovat, protože nám ukazují, že mají smysl," říká ministr Tomáš Jan Podivínský.

Žádosti byly přijímány od poloviny října do 8. listopadu. Podporována je konkrétně zeleň oddělující bytovou zástavbu nebo budovy a objekty občanské vybavenosti od zdrojů znečištění ovzduší a hlukové zátěže. Projekty z této výzvy budou podpořeny ještě v letošním roce a také musí být letos realizovány.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů