Sobota, 20. dubna 2024

Výsledky Soutěže Naše planeta

Výsledky Soutěže Naše planeta

Evropská komise dnes vyhlásila celkového vítěze soutěže "Naše planeta", ve které se představily nejlepší řešení změny klimatu. Vítězem se stal portugalský projekt s názvem Oseté biologicky rozmanité pastviny, díky jehož inovativnímu řešení se podařilo snížit emise CO2, erozi půdy a riziko lesních požárů a zároveň zvýšit produktivitu pastvin.

Do projektu Oseté biologicky rozmanité pastviny se zapojilo více než 1000 portugalských zemědělců, kteří obdrželi směs osiva přizpůsobenou konkrétní půdě, díky čemuž se zvýšila odolnost půdy vůči vlivům nestabilního životního prostředí. Tento projekt, podporovaný organizací Terraprima, vedl ke zlepšení úrodnosti půdy, její schopnosti zadržovat vodu a odolnosti vůči erozi, a zároveň pomohl zvýšit produktivitu pastvin na mnoha místech Portugalska.

Během slavnostního předávání byly rovněž oceněny projekty, které se umístily na dalších dvou místech:

"Airport Carbon Accreditation" (Uhlíková iniciativa na letištích): Tento evropský projekt, jenž vznikl v Bruselu, je společnou iniciativou 75 evropských letišť, která se snaží zlepšit svou energetickou účinnost a snížit emise CO2. Program zahájila v roce 2009 Mezinárodní rada letišť ACI EUROPE.

Nízkoenergetické domy pro každého: V rámci tohoto projektu staví polská organizace Dworek Polski tradiční polské domy, které jsou jak cenově dostupné, tak energeticky nenáročné.

Národní soutěže

Kromě celkového vítěze soutěže se vybíral také národní vítěz v každé z pěti zemí, na které byla kampaň zaměřena - byly to Bulharsko, Itálie, Litva, Polsko a Portugalsko.

Národní vítězové byli vyhlášeni 1. října 2013. Projekty Oseté biologicky rozmanité pastviny a Nízkoenergetické domy pro každého zároveň vyhrály národní cenu v Portugalsku a Polsku. V ostatních zemích soutěž dopadla následovně:

V Bulharsku zvítězil projekt, jehož součástí byla iniciativa podporující komunitní kompostování a zvyšující povědomí občanů o životním prostředí.

Litevský vítěz úspěšně snižuje množství odpadu tak, že mění předměty, které by jinak skončily v odpadkovém koši, na stylové šperky a doplňky.

V Itálii vyhrál projekt bydlení, v němž se využívají pouze obnovitelné zdroje energie a zároveň se daří udržovat nízké kupní ceny.

Vítězové národních cen budou v průběhu tohoto měsíce odměněni billboardovou kampaní v hlavních městech svých zemí.

Více infromací:

europa.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů