Čtvrtek, 18. dubna 2024

Britský průmysl zvyšuje náskok v inovacích. Státní energetická koncepce příležitosti ignoruje

ANO či NE? Babiš by měl podpořit Sobotku v investicích do energetické efektivity a moderní ekonomiky

Britský průmysl zvyšuje náskok v inovacích.  Státní energetická koncepce příležitosti ignoruje

Dodavatel oceláren a skláren šetří ročně 60 milionů korun za energii. Automobilka vytvořila 2 200 pracovních míst na výrobě elektromobilů [1]. Domácnostem se snížila spotřeba energie - a tedy také účty - o celou čtvrtinu [2]. Zázrak? Nikoli. Britský průlomový zákon o snižování závislosti země na fosilních palivech, který oslaví za týden páté narozeniny [3].

Británie jím vyslala jasný signál domácímu byznysu: inovace a energetická efektivita mají zelenou. Politické strany se shodly se zástupci průmyslu i odborů a schválily zákon, který stanovil závazné tempo snižování závislosti Británie na fosilních palivech.

ČR je nyní v podobné situaci - může modernizovat celou ekonomiku. Plýtvá energií ještě víc než Británie před pěti lety a zároveň má mimořádnou politickou příležitost to změnit. Současná vláda finišuje s dokončením Státní energetické koncepce, která potenciál energetické efektivity a inovací ignoruje [4]. Nová vláda však má šanci vytvořit stabilní prostředí pro investice do tohoto super-perspektivního odvětví. Příležitost může být využita či promarněna během několika dnů - právě nyní se totiž jedná o koaliční smlouvě.

V podpoře energetické efektivity zdaleka nejde jen o zateplování domů. Experti společnosti EkoWATT spočetli, že již stávajícími technologiemi lze snížit příliš velkou energetickou náročnost českého průmyslu nejméně o čtvrtinu - o ekvivalent dvou atomových elektráren v Temelíně [5]. Zatím ale chybí jasný signál, že stát chce tento enormní potenciál využít.

ČSSD slíbila zákon - podobný tomu britskému - ve volebním programu. ANO se právě v těchto dnech a hodinách rozhoduje, zda se přidá a prospěšná legislativa se tak objeví v koaliční smlouvě nové vlády. Přitom zákon chce i (pravděpodobně) opoziční TOP 09 a spolupráci na přípravě avizují komunisté [6]. Slabým článkem závazku k přípravě zákona je nyní hnutí ANO, které zatím pouze obecně vzkazuje, že podporu fosilního zákona zvažuje.

Přitom výsledky z Británie jsou povzbudivé. U příležitosti blížících se pátých narozenin tamější přelomové legislativy je bilancuje Svaz britského průmyslu. Na dotazy, jaké podniky jsou s ní spokojeny, uvádí překvapivě právě podniky s energeticky náročnou výrobou. S britským zákonem omezujícím fosilní paliva je však spokojeno široké spektrum firem: od výrobců automobilů a pneumatik, přes ocelářský a sklářský průmysl, energetické firmy zaměřující se na inovace a moderní technologie až po obchodní řetězce [7].

Hnutí DUHA připravilo první verzi zákona k omezení fosilních paliv spolu s právními experty ze společnosti Frank Bold. Legislativa udá směr a budoucí vlády naváží praktickými opatřeními: pomohou rodinám zateplovat domy či vyměnit staré kotle, vylepší recyklaci odpadků, budou podporovat inovace v českém průmyslu či investovat do rychlé a pohodlné moderní veřejné dopravy [8].

Zajímavé údaje i nečekané souvislosti české závislosti na uhlí, ropě a plynu a návrhy, jak z ní ven, zveřejňuje Hnutí DUHA pravidelně ve svém seriálu Číslo týdne: www.cislotydne.cz.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Uvítali bychom, kdyby hnutí ANO přestalo přešlapovat a při právě probíhajících koaličních jednáních řeklo skutečné ANO novému zákonu k omezení fosilních paliv a modernizaci ekonomiky. Čeká na to český průmysl i domácnosti."

"Britové se takového zákona dočkali už před pěti lety a dnes oslavují. Vláda tak vyslala lidem i průmyslu signál, že inovace se vyplatí, a stát vytvořil čitelné prostředí, v němž se dají plánovat investice. Nejen firmy, ale i britské domácnosti se mohou připojit k oslavám pátých narozenin antifosilního zákona. Výrazně přispěl k tomu, že se spotřeba energie - tedy i rodinné účty - v Anglii a Walesu smrskly o celou čtvrtinu."


Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů