Pátek, 19. dubna 2024

Brno má jako jediné velké město vánoční strom z FSC certifikovaného lesa

Brno má jako jediné velké město vánoční strom z FSC certifikovaného lesa

Také v letošním roce se na náměstí Svobody v Brně rozsvítí vánoční strom, který pochází z lesa s certifikátem FSC, ten zaručuje, že se v lese hospodaří odpovědně a podle přírodě blízkých principů. Jedle, která byla vztyčena na náměstí Svobody, vyrostla v lesním majetku Školního lesního podniku Křtiny nedaleko Brna.

Jedle byla slavnostně vypravena z Bílovic nad Svitavou za účasti ředitelky Turistického a informačního centra města Brna Petry Kačírkové, ředitele FSC ČR Tomáše Dudy a starosty obce Bílovice nad Svitavou Miroslava Boháčka. Stejně jako v předchozích letech, i letos byl velký vánoční strom vybrán z lesního majetku Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně.

V doprovodném programu před Myslivnou v Bílovicích nad Svitavou, vystoupily děti z mateřské školky Bílovice nad Svitavou a z dětského domova Dagmar, který byl založen díky charitativním sbírkám pořádaným Rudolfem Těsnohlídkem. Brněnský vánoční strom se letos rozsvítí po osmdesáte deváté, a to 29. 11. v 17.00 hodin.

Strom s certifikátem FSC pomáhá upozornit na potřebu ochrany mizejících a ohrožených lesů, které jsou dlouhodobě nejvíce ohroženým světovým ekosystémem. Lesy ŠLP Křtiny navíc získaly certifikát FSC jako vůbec první lesní majetek na území České republiky již v roce 1997. "Jsme velmi potěšeni, že se z výběru vánočního stromu pro brněnské náměstí stala tradice, a že je strom vybírán právě ze ŠLP Křtiny, které patří mezi první certifikované lesní majetky v ČR, což je také ocenění naší každoroční práce a péče o les" dodává zástupce ředitele ŠLP Křtiny Ing. Pavel Mauer.

Základní ideou FSC (Forest Stewardship Council) je podporovat ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů, a tím napomoci chránit ohrožené a devastované světové lesy. Proto FSC vytvořilo prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a dřevozpracujících podniků, který klade na jeho držitele přísné a transparentně nastavené normy lesního hospodaření, ekologických a sociálních standardů. Nákupem výrobku s logem FSC podpoříte lesní hospodaření šetrné k přírodě a k místním obyvatelům.

"Jsme velmi rádi, že se podařilo pro tak významnou akci, jako vztyčení vánočního stromu na nejrušnějším brněnském náměstí opět získat strom z FSC certifikovaného lesa. Díky ŠLP Křtiny tak můžeme upozornit na důležitost šetrného lesního hospodařen," dodává ředitel FSC ČR Ing. Tomáš Duda.

O FSC ČR, o. s.
Národní kancelář FSC ČR již více než deset let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích. Další informace na: www.czechfsc.cz a www.poznejdrevo.cz.

Kontakt:

Ing. Tomáš Duda, FSC ČR, tel.: 737 406 093, e- mail: tomas.duda@czechfsc.cz

Petr Březina, FSC ČR, tel.: 777 900 298, e-mail: brezina@czechfsc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů