Pátek, 29. března 2024

Návrh aktualizace látek, jejichž hodnocení je plánováno na léta 2014 - 2016

Návrh aktualizace látek, jejichž hodnocení je plánováno na léta 2014 - 2016

ECHA připravila návrh na aktualizaci průběžného akčního plánu Společenství (CoRAP) na léta 2014 - 2016. V rámci procesu hodnocení látek podle nařízení REACH je navrženo k posouzení 125 látek (zveřejněno ECHA 4. 11. 2013).

Nařízení REACH požaduje, aby ECHA předložila členským státům ke zvážení roční aktualizaci plánu CoRAP. Plán se zaměřuje na látky, které představují riziko pro lidské zdraví nebo životní prostředí. Nově je vybráno 56 látek a 69 látek je převedeno z aktualizace zveřejněné již v březnu 2013.

Návrh aktualizace zpracovala agentura ECHA v úzké spolupráci s členskými státy na základě odsouhlasených kritérií pro výběr látek. Členské státy navrhly k hodnocení látky na základě národních priorit. Prací na hodnocení látek se v průběhu tří let zúčastní 22 členských států.

ECHA již předložila návrh plánu CoRAP příslušným orgánům členských států a Výboru členských států. Ve Výboru členských států byla zahájena diskuze minulý týden a jeho stanovisko se připravuje na únor 2014. Následně ECHA přijme a zveřejní konečný aktualizovaný plán CoRAP na léta 2014 - 2016 (v březnu 2014). V konečné verzi akčního plánu Společenství bude pro každou látku určen hodnotící stát. Po zveřejnění seznamu budou mít hodnotící státy na hodnocení látky 12 měsíců. V rámci procesu hodnocení mohou být registranti látky požádáni o další informace, aby se podezření z předpokládaných rizik ověřilo. Cílem hodnocení látky je vyjasnit, zda její používání představuje předpokládaná rizika.

V roce 2014 bude 22 členskými státy, mezi nimiž je také Česká republika, hodnoceno 56 látek.

Další informace:

Celá zpráva v anglickém jazyce

Seznam CoRAP

Internetové stránky CoRAP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů