Čtvrtek, 28. března 2024

ISPOP - Plánované změny pro rok 2014

Pro ohlašování v roce 2014 dochází v rámci plnění ohlašovacích povinností u vybraných agend k následujícím změnám:

ISPOP - Plánované změny pro rok 2014


Agenda vod

Změna způsobu ohlašování údajů pro vodohospodářskou bilanci (zákon č. 254/2001 Sb., o vodách, vyhláška č. 431/2001 Sb., přílohy 1 - 4).

Agenda ovzduší

Rozdělení původního hlášení F_OVZ_SPOJ na dvě samostatná hlášení - formulář pro poplatkové přiznání F_OVZ_POPL a formulář pro souhrnnou provozní evidenci F_OVZ_SPE (zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, § 15, odst. 8 a § 17, odst. 3, písm. c)). V důsledku zachování kvality dat sebraných v předcházejících kalendářních letech dojde současně k transformaci dat, kdy budou ve formulářích předvyplněny stálé provozní údaje.

Agenda odpadů

Změna způsobu podání hlášení roční zprávy o plnění povinnosti zpětného odběru baterií a akumulátorů (zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, vyhláška č. 170/2010 Sb., příloha 3).

PDF formuláře pro výše jmenované ohlašovací povinnosti budou k dispozici ke stažení v uživatelských účtech nejpozději 1. 1. 2014. Datové standardy pro jednotlivé agendy jsou k dispozici v záložce "Datové standardy".

Podrobné informace naleznete v sekci "CHCI PODAT HLÁŠENÍ" u příslušných agendových záložek uvedených vlevo v menu.

Předvyplnění formulářů historickými daty

Pro zvýšení komfortu při vyplňování hlášení bude implementována funkcionalita pro předvyplňování formulářů historickými daty, kdy dojde k podstatnému snížení administrativní zátěže při zpracování ohlašovací povinnosti na straně ohlašovatele (předvyplnění daty z již podaných hlášení).

Pokyny pro úspěšné podání hlášení

1. Registrace (pouze pro dosud neregistrované subjekty) - ke stažení registrační formulář.

2. Podání hlášení - hlášení je možné podat prostřednictvím interaktivních PDF formulářů, které jsou k dispozici v účtech registrovaných uživatelů. Naskenovaná hlášení ISPOP nepřijme.

3. Autorizace hlášení - autorizace dat ve formuláři.

Podání doplněného (opravného) hlášení - podává se stejným způsobem jako řádné hlášení s uvedením evidenčního čísla řádného hlášení. Evidenční číslo zjistíte po přihlášení do Vašeho účtu v ISPOP v záložce "Přehled doručených hlášení".

Podrobnější informace o procesu podání hlášení naleznete v sekci "CHCI PODAT HLÁŠENÍ" -> záložka "Stručný návod pro hlášení". V záložce "Manuály" jsou pro uživatele ke stažení aktuální verze manuálů a postupů platné pro ohlašování v roce 2013.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů