Pátek, 29. března 2024

První restaurace v Paříži nabízející hmyz prý slaví úspěch

První restaurace v Paříži nabízející hmyz prý slaví úspěch

V Paříži označované za jedno z center světové gastronomie budí nyní novou pozornost zavedená restaurace Le Festin Nu, která od října nabízí ve svém běžném jídelníčku i různě upravený hmyz či jiné členovce. Podle webu časopisu Marie Claire je o tuto první podobnou nabídku ve francouzské metropoli až překvapivě velký zájem.

Restaurace-bar na proslulém Montmartru dosud lákala hlavně na různé tapas. Od poloviny října si zde lze objednat k jídlu i speciality, u kterých kuchař využil různý hmyz. Šéf provozovny Elie Daviron se přitom rozhodl, že nebude dělat jen nějaké obyčejné degustace hmyzu, ale skutečné plnohodnotné pokrmy.

Na jídelníčku je tak například obří škorpion na černém korejském česneku s paprikami, kobylky na takzvaných ústřičných listech (listech plícněnky) a křepelčích vajíčkách, červi mezi kolečky avokád a speciálních brambor či jiný druh červů servírovaný na listech salátu a knedlíčkách z fety na estragonu.

Zatímco slovo hmyz u lidí zpravidla vzbuzuje spíše odpor, tak nový jídelníček v Le Festin Nu slaví úspěch. "Počet klientů se brzy zdvojnásobil. Úspěch byl takový, že nám došly zásoby škorpionů. Někteří lidé jsou velmi nadšení, jiní trochu zklamaní, když zjistí, že je to tak snadné jíst. Někteří jsou jen zvědaví, jiní se vracejí, protože to mají rádi," cituje list Davirona.

"O tento zdroj proteinů, které jsou ekologičtější než maso či ryba, ale stále tabu, jsem uvažoval již několik let. K rozhodujícímu kroku mně pomohla květnová zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která podpořila tento druh potravy," vysvětlil 26letý šéf restaurace, který vystudoval střední potravinářskou školu.

Svá malá zvířátka ke konzumaci objednává v Thajsku u distributora s autorizací Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA), upřesnil web deníku Le Monde. Za kilogram hmyzu prý Daviron zaplatí 500 eur (13.600 korun).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů