Pátek, 29. března 2024

Maďarsko potvrdilo své odhodlání pro dokončení výstavby South Stream

Maďarsko potvrdilo své odhodlání pro dokončení výstavby South Stream

Maďarská ministryně pro národní rozvoj, Németh Lászlóné ve svém proslovu na konferenci South Stream: The Evolution of a Pipeline v Budapešti potvrdila, že Maďarsko je i nadále odhodlané pro dokončení výstavby plynovodu South Stream. Zdůraznila, že Jižní proud svou pozemní evropskou trasou vytvoří chybějící spojení mezi státy a přispěje k posílení energetické bezpečnosti Střední Evropy.

Rusko samozřejmě zůstane i nadále prioritním strategickým partnerem, Maďarsko je totiž poměrově největším odběratelem plynu ve Střední Evropě. Projekt South Stream dává příležitost k překonání jak fyzických překážek, tak k upřednostnění čistých zdrojů energie, diverzifikaci tras vývozu ruského plynu i snížení závislosti dodavatelů a odběratelů plynu na tranzitních zemích.

Maďarská rozvojová banka a Gazprom podepsali dohodu o spolupráci při budování plynovodu a přepravě zemního plynu přes Maďarsko v březnu 2009. Dne 31.října 2012, během návštěvy náměstka předsedy Gazprom A. Medveděva v Budapešti bylo přijato konečné investiční rozhodnutí o výstavbě maďarské části plynovodu.

V pondělí, 18.listopadu 2013 byl South Stream prohlášen za prioritní investiční projekt. Ministryně Németh Laszlóné potvrdila, že přípravy maďarské trasy plynovodu pokračují dobře. Pál Kovács, státní tajemník odpovědný za energetiku naléhal na zapojení Evropské unie do jednání s Ruskem o energetických záležitostech. Dodal, že Střední Evropa potřebuje okamžité řešení na zvýšení bezpečnosti dodávek energie. S plánovanými rozvoji infrastruktury se v regionu může zrodit trh plynu konkurenceschopné velikosti. Zvýšení transparence může snížit nedodělky trhu plynu oproti trhu elektrické energie.

Zpracoval kolektiv Zahraničního zastoupení MPO v Budapešti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů