Pátek, 29. března 2024

ZEVO Malešice úspěšně likviduje dioxiny

ZEVO Malešice úspěšně likviduje dioxiny

Zařízení na energetické využití odpadu - ZEVO Malešice ročně ekologicky zpracuje 300 tisíc tun komunálního odpadu, vyrobí tepelnou a elektrickou energii pro 20 tisíc pražských domácností a zlikviduje více než 4 gramy nebezpečných dioxinů. "ZEVO Malešice patří k nejmodernějším zařízením svého druhu v Evropě. Jsme pyšní na to, že při energetickém využívání odpadu dokážeme ekologicky likvidovat i nebezpečné dioxiny," říká ředitel ZEVO Malešice Dr. - Ing. Aleš Bláha.

Ve 300 tisících tunách komunálního odpadu, který je do ZEVO Malešice ročně navezen, je obsaženo asi 18 gramů dioxinů, navázaných převážně na prachové částice pocházející z průmyslové výroby, dopravy a lokálních topenišť. Při spalování je přibližně čtvrtina dioxinů zcela odstraněna, tři čtvrtiny zůstanou v popílku a pouhých 17 miligramů se uvolňuje do ovzduší.

"17 miligramů dioxinů za rok odpovídá 58 zrníčkům cukru," zdůrazňuje ředitel ZEVO Malešice a dodává: "Spalování je mnohem ekologičtější forma likvidace odpadu než klasické skládkování. Kdyby totiž komunální odpad nebyl spalován, ale skládkován, k žádnému zničení dioxinů by nedošlo."

zevo
Odpad je v ZEVO přeměňován na energii. ZEVO Malešice díky tomu dodává teplo a světlo pro téměř 20 tisíc domácností. Zákonem stanovený limit pro vypouštění dioxinů splňuje ZEVO Malešice s více než 80 % rezervou. "Mnohem větším zdrojem dioxinů jsou rodinné domy, vytápěné tuhými palivy. K vyprodukování stejného množství dioxinů jako ZEVO Malešice tak stačí pouhých 250 takových rodinných domů," vypočítává ředitel ZEVO Malešice Aleš Bláha.

Obdobný stav panuje podle ředitele ZEVA i u produkce oxidu uhelnatého (CO). Mnohem větším zdrojem CO než ZEVO Malešice jsou automobily.
"Projede-li Průmyslovou ulicí pod areálem ZEVO Malešice 20 nákladních aut, vyprodukují za tuto dobu dvojnásobné množství oxidu uhelnatého než ZEVO za stejnou dobu. A to hovoříme jen o nákladních automobilech, nikoliv o osobních, kterých kolem ZEVO projíždějí tisíce," uzavírá.

Společnost Pražské služby, a.s. je tradičním a spolehlivým poskytovatelem služeb nejen v oblasti sběru, třídění, využívání a zneškodňování odpadu, ale i čištění, údržby komunikací a dopravního značení. Veškerý rozvoj této dynamické společnosti sleduje dva základní cíle: zákazníka a ekologii. Strategií je proto možné shrnout do dvou slov - NEPŘEKONATELNÝ SERVIS ...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů