Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zakázku na svoz odpadu za víc než miliardu získaly Pražské služby

Zakázku na svoz odpadu za víc než miliardu získaly Pražské služby

Více než miliardovou zakázku na svoz odpadu v Praze získala akciová společnost Pražské služby. Zakázka by měla trvat deset měsíců. ČTK to zjistila z věstníku veřejných zakázek. Pražské služby, se kterými Praha opakovaně smlouvu prodloužila, zajistí služby do doby, než bude v chystaném otevřeném výběrovém řízení vybrán nový dodavatel. Vítěz by pak měl svážet odpad pod dobu čtyř let.

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původně mělo uzavřenou desetiletou smlouvu s Pražskými službami. Smlouva skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Nejnižší nabídka totiž byla o více než tři miliardy vyšší než předpokládaná cena. Od té doby město několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami prodloužilo. Naposledy v prosinci loňského roku zadala firmě zakázku na deset měsíců za 826 milionů korun.

Více než miliardový tendr vedení města vypsalo i přesto, že už několik měsíců tvrdí, že se chce vypsat soutěž na dlouhodobého dodavatele. V listopadu zastupitelé schválili vypsání čtyřletého tendru v hodnotě 4,4 miliardy korun bez DPH. Otevřené výběrové řízení ale dosud vypsáno nebylo.

Praha zároveň usiluje o odkup podílu asi 17,3 procenta, který v Pražských službách vlastní společnost Northward Holding Limited. Ta ji na konci loňského roku koupila od skupiny Natland. Praha v Pražských službách ovládá 77 procent akcií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů