Středa, 24. dubna 2024

Čína bojuje proti invazivním druhům

Čína bojuje proti invazivním druhům

Když Čína koncem 70. let minulého století otevřela dveře mezinárodnímu obchodu, ne všechno, co s ním přišlo, bylo vítané. Společně se západním zbožím a novými technologiemi se do země infiltrovaly také cizorodé organismy, napsal časopis Nature.

Souhrnná studie nyní zjistila, že se do země dostalo téměř 550 nepůvodních druhů, od virů přes ryby až po savce. Ročně způsobují škody odhadované na 15 miliard dolarů, přičemž problémem jsou zvláště škody na úrodě a lesích.

Od roku 2000 Čína zpřísnila pravidla pro dovoz rostlinného materiálu a zavedla přísné karanténní požadavky. Vynaložila také více než miliardu dolarů na sestavení databáze invazivních druhů, sledování jejich šíření, výzkum invazivních mechanismů a ekologického dopadu, i vývoje technologií, jak je zastavit.

Typickým příkladem je molice bavlníková (Bemisia tabaci), druh hmyzu, který se živí rostlinným lýkem. Způsobuje škody jak přímo, tak nepřímo přenosem rostlinných virů a postarala se o značný poprask v produkci zeleniny a bavlny ve všech čínských provinciích s výjimkou Tibetu.

V roce 2009 tento bělavý hmyz napadl čtvrtinu všech zeleninových farem v zemi, asi 200.000 hektarů, což snížilo úrodu o 50 až 80 procent, řekl entomolog Liou Šu-šeng z univerzity v Chang-čou.

Nyní se vědcům podařilo šíření molice zastavit. Využili takových strategií, jako je výsadba odrůd, které jsou vůči tomuto škůdci odolné či aplikace malého množství pesticidů či nasazení přirozených nepřátel.

Dalším invazním druhem, který se už podařilo dostat pod kontrolu, je lýkohub druhu Dendroctonus valens. V Severní Americe tento hnědý brouk většinou napadá mrtvé nebo nemocné stromy. Ale poté, co se tito brouci dostali do Číny v 80. letech minulého století, zničili více než deset milionů borovic v severočínských provinciích.

Studie, kterou vedl Sun Ťiang-chua, entomolog Čínské akademie věd, zjistila, že tuto "změnu osobnosti" lýkohubů v Číně způsobila interakce mezi broukem a jeho symbiotickou houbou Leptographium procerum. A zatímco v Číně se vědcům podařilo šíření těchto brouků i s jejich symbiotickou houbou zastavit, američtí vědci se obávají, že by se mohla invaze otočit - a do Severní Ameriky dorazit varianta lýkohubů s čínskou houbou napadajících i zdravé stromy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů