Čtvrtek, 28. března 2024

Dejte vánoční dárek přírodě, kupujte stromky s FSC certifikátem

Dejte vánoční dárek přírodě, kupujte stromky s FSC certifikátem

Oslavte Vánoce šetrně k lesům a přírodě a pořiďte si domů vánoční stromek s certifikátem FSC. Na řadě míst republiky jsou dostupné vánoční stromky, vypěstované v lese, kde se hospodaří odpovědně a přírodě blízkým způsobem. Stromky nesou značku FSC a umožňují lidem prožít vánoční svátky s vědomím, že přispěli k ochraně českých i světových lesů.

FSC certifikované vánoční stromky jsou vyřezávány v rámci výchovných zásahů a probírek, které přispívají ke stabilitě a vyváženému růstu lesa. Pořizovací cena FSC certifikovaného vánočního stromku se nijak neliší od nabídky většiny prodejců, spíše je ve srovnání s jejich cenami nižší, správci lesních majetků se tak snaží předcházet krádežím přímo v lese. Většina běžně prodávaných vánočních stromků pochází ze zahraničních plantáží, jejich cena je tudíž vyšší minimálně z důvodu dopravy, která zatěžuje životní prostření. "Ve většině případů ani prodejce nezná přesný původ prodávaných stromků. Koupí FSC stromku si odnášejí zákazníci také dobrý pocit, protože podpoří šetrné lesnictví a zdravé lesy," dodává Ing. Tomáš Duda, ředitel FSC ČR.

Vánoční stromky s FSC certifikací z majetku ŠLP Křtiny můžete zakoupit v termínu od 7. až do 22. prosince 2013 na několika různých místech v okolí Brna (přesný přehled je uveden na konci TZ). Do prodeje vánočních stromků ve městě Brně se zapojil také ekologický institut Veronica, kde můžete zakoupit dvouleté jedličky v květináči a po vánočních svátcích je sami vysadit anebo se zúčastnit společného vysazování 12. dubna 2014.

Stromky s certifikátem FSC, které pocházejí z Krkonošského národního parku, zakoupíte ve Vrchlabí v termínu 17. a 18. prosince. V obcích, jejichž lesy jsou certifikovány systémem FSC na Svitavsku, bude prodej stromků za symbolické ceny zahájen až několik dní před vánočními svátky - stromky se řežou v přiměřeném množství podle předem zjištěného zájmu.

Vánoční stromky s FSC certifikací jsou obvykle prvním krokem k uvědomělému nakupování, pokud byste chtěli koupit i jiné výrobky s certifikátem, poradí interaktivní mapa dobrých obchodů, kterou najdete na adrese www.mapadobrychobchodu.cz. V mapě najdou zájemci přehled obchodů prodávajících FSC výrobky. Vhodným vánočním dárkem také může být kalendář se snímky z fotografické soutěže "Není les jako les!", kterou FSC ČR pořádalo v letošním roce. Kalendář si mohou zájemci zdarma objednat na info@czechfsc.cz s dobrovolným příspěvkem na poštovné.

O FSC ČR, o. s.
Národní kancelář FSC ČR již více než deset let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích. Další informace na: www.czechfsc.cz a www.poznejdrevo.cz.

Kontakt:

Ing. Tomáš Duda, FSC ČR, tel.: 737 406 093, e- mail: tomas.duda@czechfsc.cz

Petr Březina, FSC ČR, tel.: 777 900 298, e-mail: brezina@czechfsc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů