Pátek, 29. března 2024

Začíná období zimního přikrmování ptáků, máte doma krmítko?

Zima je tady a ochránci drobného ptactva připravují krmítka na okna, balkóny i do zahrad a parků.

Začíná období zimního přikrmování ptáků, máte doma krmítko?

Začíná období přikrmování a pozorování ptáků na krmítkách. Víte čím přikrmovat volně žijící ptáky a které druhy navštěvuje vaše krmítko?

Nejvhodnější potravou pro přikrmování ptáků jsou podle odborníků z Moravského ornitologického spolku semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře, jako doplněk, je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. Pokud některá semena v krmítku zůstávají bez povšimnutí a ptáci je tam nechávají, je lepší je do krmítka nedávat.

Tam, kde krmítko navštěvují výhradně vrabci domácí nebo vrabci polní, je vhodné jim přilepšit strouhankou ze suchého bílého pečiva. V obchodech můžete koupit i různé směsi pro zimní přikrmování ptáků, nejlepší jsou však ty, ve kterých jsou převážně semena slunečnice.

Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Ojediněle se na krmítkách a v jejich okolí objevují i čížci lesní, stehlíci obecní, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkava jikavec, pěnkava obecná, hýl obecný, dlask tlustozobý, drozd kvíčala, drozd cvrčala, červenka a strakapoud velký. Za nejvzácnější a nejkrásnější skvost krmítek je ochránci ptáků považován brkoslav severní.

Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin. Můžete je zavěsit na větve před okno nebo kolem krmítka. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule. Někteří ptáci, jako například pěnkavy, jikavci a chocholouši, nejraději sbírají semena na zemi pod krmítkem a tak vůbec nevadí, když nějaká semena z krmítka vypadnou.

Čím pestřejší jídelníček ptákům nabídnete a čím je přírodě bližší okolí vašeho krmítka, tím více druhů na něm a v jeho okolí můžete pozorovat. Do krmítek naopak v žádném případě nepatří zbytky jídel z kuchyně, chleba a slané pečivo. Z krmítek je nutné pravidelně odstraňovat zbytky krmiva, aby se nestalo zdrojem plísní a nemocí.

Ptáci nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. Až později nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek jim může zachránit i život.

Pokud si nejste jisti, jaký ptačí druh se objevuje na vašem krmítku, pak návštěvníky vyfoťte, nakreslete nebo dobře popište a zašlete dotaz do Moravského ornitologického spolku v Přerově na e-mail mosprerov@seznam.cz. Ornitologové vám rádi pomohou s určením. Většinu ptáků, kteří navštěvují krmítka, si můžete prohlédnout na videokanále MOS: https://www.youtube.com/user/MOS1932/videos.

Jiří Šafránek

Ptáci našich krmítek:

Sýkora koňadra je nejčastějším návštěvníkem krmítek. Samec se od samice pozná podle širokého černého pruhu na břiše. Samice má černý pruh pouze na prsou a na břiše ho má přerušený.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/OhXDYTXKBVc

Sýkora modřina je objevuje také takřka na každém krmítku, ale v menším počtu. Je velmi drobná a její převládající barvou je světle modrá, podle níž dostala i své jméno.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/Kpxl6_xcqlM

Sýkora babka, sýkora uhelníček a sýkora parukářka se objevuje na krmítkách jen velmi ojediněle a většinou jsou velmi plaché.

Mlynařík dlouhoocasý patří mezi sýkory a často se s nimi v zimě sdružuje do společných hejn. Pozná se podle velmi dlouhého ocasu.

Video Jarmila Kačírková: http://youtu.be/_5nQg2e0jwU

Brhlík lesní je nápadný svým šídlovitým zobákem a zbarvením a tvarem těla, kterým lidem připomíná ledňáčka. Jde však o lesního ptáka, který se jako jediný u nás dokáže pohybovat po kmeni stromu hlavou dolů.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/UcXkcBMxS2U

Strakapoud velký je našim nejběžnějším strakapoudem, a protože žije běžně i v zahradách a parcích, tak je i častým návštěvníkem krmítek. Je poměrně plachý, a proto dává přednost krmítkům, která jsou dále od domů. Nejraději má hovězí lůj nebo lojové koule zavěšené na stromech v zahradě.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/3l7rYclEURQ

Strakapoud jižní je velmi podobný strakapoudu velkému a u nás žije pouze v nejteplejších oblastech jižní a střední Moravy. Nejraději má jádra ořechů, meruněk, švestek i třešní.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/NJshRoFufGY

Dlask tlustozobý je našim největším pěnkavovitým ptákem. Jeho mohutný zobák mu umožňuje louskat tvrdé pecky třešní, jejichž jádry se rád živí. Na krmítkách dává přednost semenům slunečnice a to i těm největším.

Video Martin Vaněk: http://youtu.be/e447E8H7kEg

Pěnkava obecná u nás zimuje pouze ojediněle a nejčastěji ji uvidíte na zemi pod krmítkem, kde sbírá zbytky semen, které ostatní ptáci vyhodili, nebo vyfoukal vítr.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/hPQNXHkfllk

Pěnkava jikavec k nám přilétá pouze na zimu ze severu Evropy. Velmi vzácně se objevuje i na krmítkách.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/Z5xUjwByO-w

Zvonek zelený je našim nejběžnějším pěnkavovitým ptákem a uvidíme ho takřka na každém krmítku. Zvonci v posledních letech trpí cizopasnou bičenkou, a proto je nutné věnovat zvýšenou péči čištění krmítek.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/Cj1zCMHLj4g
Video Adolf Goebel: http://youtu.be/2wG_5THzSVY

Čížek lesní zimuje v nížinách, kde vyhledává semena olší a bříz. Krmítka navštěvují čížci převážně ve vyšších patrech. Nejraději mají semena slunečnice.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/EQVquyxS21k

Stehlík obecný je jedním z našich nejpestřejších ptáků. Jejich hejna se objevují především tam, kde jsou porosty bodláků.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/NTCIpJOFu5A

Hýl obecný se v zimě živí pupeny stromů a semeny javorů. Při nedostatku potravy se občas objevuje i a krmítkách.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/Ono-VJOfItY

Vrabec domácí je našim nejznámějším a nejběžnějším ptákem. V posledních letech jich ale ubývám a jsou vděčni i za potravu na krmítkách. Samice je nenápadná světle hnědá, samec má výraznou černou náprsenku. Jejich oblíbenou potravou jsou semena pšenice, šrot z obilnin a strouhanka ze světlého pečiva.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/LT0uL1PwCsI

Vrabec polní je drobnější než vrabec domácí a na krmítkách se objevuje především v obcích, kde žije v zahradách. Samec i samice jsou stejně zbarvení, od vrabce domácího se liší rezavě hnědou čepičkou a černou skvrnou na bílé tváři.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/uROahM63QmE

Kos černý je našim nejběžnějším drozdovitým ptákem a na krmítkách a v zahradách dává přednost jablkům a jeřabinám. Kosi vyhledávají i plody okrasných jabloní, hlohů a bobule ptačího zobu, přísavníků a kalin, tak, jako všichni u nás zimující drozdovití ptáci.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/9Fz777NHEKs

Drozd kvíčala, drozd cvrčala nebo drozd brávník se u krmítka objevuje jen velmi vzácně. Častěji se objevují v parcích a zahradách na ovocných stromech, keřích a na plodech jmelí a ochmetu.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/nTlam1TYGCk

Červenka obecná patří k tažným ptákům, ale ojedinělí ptáci u nás i zimují a v tom případě navštěvuje i krmítka.


Brkoslav severní je nejkrásnějším ptákem, který k nám v zimě přilétá. Jejich hejna obletují zahrady s nesklizenými jablky nebo aleje jeřábů nebo šípkové keře. Velmi rádi si pochutnávají i na lepkavých plodech jmelí a ochmetu.

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/vS3hFu2LTMU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů