Čtvrtek, 28. března 2024

Evropská legislativa mění energetické štítkování spotřebičů

Energetické štítky, které slouží jako návod pro spotřebitele při výběru úsporných modelů, doznávají řady změn...

Evropská legislativa mění energetické štítkování spotřebičů

Například třída A již od prosince letošního roku neznamená úsporný výrobek a v některých případech se již takto označené produkty nesmí uvádět na trh. Evropské směrnice vyžadují také snížení energetické náročnosti přípravy teplé vody. Tradiční výrobce ohřívačů vody tak zahájil prodej nových zásobníků. Bojlery či akumulační kamna mohou nyní zájemci zakoupit se slevou v Centru energetického poradenství PRE, a sice v rámci výstavy Vytápění, která potrvá do 2. ledna 2014.

Na základě požadavků evropské legislativy smějí být od 1. prosince 2013 uváděny na trh vybrané výrobky s energetickou třídou minimálně A+. Jedná se zejména o pračky a myčky. "Třída A bude nyní nejhorší dostupnou třídou na evropském trhu a spotřebitelé tak ze sedmi tříd na energetickém štítku fakticky volí pouze mezi třemi nejvyššími označeními A s jedním, dvěma či třemi plusy. Obdobná nařízení pro minimální energetickou účinnost se v současné době týkají více než dvaceti kategorií spotřebičů," upozornil Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s. V platnost vstoupila letos také nová směrnice Evropské unie, která se týká snížení energetické náročnosti přípravy teplé vody. Prodej zbrusu nových zásobníků vody tak zahájila společnost TATRAMAT, tradiční výrobce ohřívačů vody s bohatou historií. Po úspěšném uvedení komfortní řady elektrických zásobníkových ohřívačů v hranatém provedení s řídící elektronikou Smart kontrol a tepelného čerpadla pro přípravu teplé vody TEC, uvádí na trh zásobníky základní řady ve válcovém provedení splňující náročná kritéria směrnice. Nová generace přístrojů nabízí lepší technické parametry i kompatibilitu s předchozími modely.

Výstava s tématem vytápění nabízí ukázky otopných těles, poradenství i slevy na spotřebiče

S nástupem topné sezóny připravilo Centrum energetického poradenství PRE pro své zákazníky tématickou výstavu Vytápění. "Zájemcům tu nabízíme ukázky různých druhů otopných těles, termostatických hlavic a poradíme s regulací i různými způsoby vytápění. Výstavu jsme doplnili také o publikaci s nejrůznějšími informacemi, tipy i radami týkajících se jednotlivých druhů vytápění. Pro naše zákazníky je tato publikace zdarma," sdělil Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky, a. s. V prodejně Centra energetického poradenství si mohou zájemci zároveň zakoupit akumulační kamna se slevou až 37 % nebo bojlery značky STIEBEL ELETRON či AEG za ceny nižší než na internetu. Vyhledávanou službou v zimním období je pak zapůjčení termokamery, která pomůže odhalit úniky tepla z domu či bytu. Dokáže vyhledat chladná místa v interiéru, kde hrozí kondenzace vlhkosti a možnost vzniku plísní, a nalezne skryté vady ve stavbách, jako jsou například špatně osazená okna nebo sesednutí izolace. Zákazníci Pražské energetiky si mohou termokameru vypůjčit se slevou 90 %. Výpůjčka na den je tak vyjde jen na dvě stě padesát korun.

Více na www.energetickyporadce.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů