Čtvrtek, 28. března 2024

Číslo týdne: 0,5. Jen polovinu tepla by poskytlo uhlí za limity těžby oproti zateplování domů

Prolomení limitů je zbytečné. Podle expertů budeme potřebovat jen zlomek dnešní spotřeby uhlí

Číslo týdne: 0,5. Jen polovinu tepla by poskytlo uhlí za limity těžby oproti zateplování domů

Útoky končícího premiéra Rusnoka na limity těžby uhlí jsou zcela zbytečné. Rozumné a reálně možné zateplení českých domů uspoří více než dvojnásobek energie, kterou by dodávalo rozšíření uhelných dolů prolomením limitů. Dohromady s možnostmi výroby čistého tepla lze ve vytápění domů kompletně nahradit jak uhlí, tak dovážený plyn. Potvrdila to už první Pačesova komise [1].

Zateplování tak ušetří domácnostem, obcím a firmám na účtech 39 miliard korun ročně [2]. Prolomení limitů by nás naopak stálo 11 miliard korun ročně kvůli škodám na zdraví a životním prostředí [3], které by zbytečné spálení uhlí způsobilo.

Miliony tun uhlí ušetří také zavírání obstarožních a plýtvavých elektráren, s nímž počítá návrh aktuálně projednávané Státní energetické koncepce (SEK). Ministerstvo průmyslu (MPO) celkově v koncepci navrhuje snížit spotřebu hnědého uhlí na 25 %.

Ekologické organizace jí oponují vlastní koncepcí Chytrá energie, kterou připravili experti německého Wuppertalského institutu na základě čísel první Pačesovy komise [4]. Podle té bude v budoucnu potřeba jen 8 % současné spotřeby uhlí.

Rozdíl SEK a Chytré energie není v množství obnovitelných zdrojů, jak by se dalo čekat. MPO i ekologické organizace předpokládají téměř stejný růst výroby čisté energie - asi trojnásobný do roku 2040. V čem je tedy rozdíl? Koncepce ekologických organizací totiž nenechává ladem ležet obrovské příležitosti energetické efektivity v domácnostech, obcích i průmyslu.

Jak je tedy možné, že MPO energetické úspory ignoruje a premiér Rusnok navrhuje těžit uhlí, které nepotřebujeme? Chybí totiž jasná legislativa, která by investice nasměrovala do energetické efektivity a inovací v české ekonomice a bránila excesům s plýtváním přírodními surovinami. V Británii před pěti lety podobný problém vyřešili zákonem, který stanovuje postupné snižování spotřeby fosilních paliv. Dal silný impuls pro modernizaci ekonomiky a rozhýbal energetické úspory [5].

Hnutí DUHA proto vyzývá strany jednající o nové vládě, aby si progresivní legislativu začlenily do koaliční smlouvy a začaly co nejrychleji na návrhu zákona pracovat. ČSSD to slíbila už ve volebním programu. ANO chce šetřit fosilní paliva. Také v předpokládané opozici najde vláda podporu: TOP 09 a komunisté, chtějí na přípravě zákona spolupracovat.

Experti ekologických organizací budou o energetických koncepcích diskutovat zítra (od 16 hodin na Novotného lávce 5 v Praze) s ekonomickými analytiky a se zástupkyní ministerstva průmyslu. Pozvánku najdete zde: www.temelin.cz

Další novinky o české závislosti na fosilních palivech i překvapující zajímavosti ze světa ekonomiky a ekologie můžete sledovat v seriálu: www.cislotydne.cz

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Útoky končícího premiéra Rusnoka na limity těžby uhlí jsou nejen neslušné, ale zcela
zbytečné. Uhlí za limity nepotřebujeme. Dodalo by jen polovinu tepla, kterou ušetří zateplování
domů. To by navíc uspořilo 39 miliard, naopak pálení uhlí by způsobilo škody za 11 miliard
ročně. Premiér Rusnok by se měl seznámit s propočty energetiků a ekonomů a přestat
plnit přání prezidenta Zemana a šéfů severočeských dolů."

"Podobné excesy s plýtvání přírodními zdroji - jaký nyní navrhuje končící premiér - je potřeba zarazit zákonem, který by stanovil tempo snižování závislosti na fosilních palivech. Prvním krokem je začlenit antifosilní zákon do koaliční smlouvy."


Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energie, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů