Čtvrtek, 28. března 2024

Neodborná likvidace světelných zdrojů a průmyslových svítidel je stále hrozbou

Neodborná likvidace světelných zdrojů a průmyslových svítidel je stále hrozbou

Řada firem se nezbavuje vysloužilých elektrozařízení v souladu se zákonem. Kvůli několika stovkám korun nevědomky riskuje vysoké pokuty a soudní spory v řádu milionů korun. Týká se to i likvidace úsporných světelných zdrojů a průmyslových svítidel.

Firmy nutí své zaměstnance neodborně rozebírat vysloužilá průmyslová svítidla, jejichž části - především kovy, následně zpeněžují jako druhotnou suro-vinu. Tyto amatérské demontáže mohou mít za následek hromadění nezpracovatelných druhotných surovin, například plastů, které pak končí na skládkách.

>>Takové firmy rovněž riskují postihy za nedodržování zásad bezpečnosti práce a případné soudní spory se zaměstnanci,<< upozorňuje na možná rizika Radoslav Chmela, zástupce společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zdarma zpětný odběr a likvidaci vysloužilých osvětlovacích zařízení.

Světelné zdroje z amatérsky rozebraných průmyslových svítidel často končí na černých skládkách místo ve zpětném odběru. Divoká skládka, na níž se takto hromadí nepotřebný elektroodpad, představuje časovanou bombu. Vysoké koncentrace nebezpečných látek unikajících ze světelných zdrojů znehodnocují půdu a zdroje vody v okolí skládky. Bez dekontaminace a rekultivace divoké skládky není možné na okolních pozemcích pěstovat zemědělské plodiny ani stavět domy.

EKOLAMP ZAJISTÍ ZDARMA ZPĚTNÝ ODBĚR SVĚTELNÝCH ZDROJŮ I PRŮMYSLOVÝCH SVÍTIDEL

Vysloužilé úsporné světelné zdroje a průmyslová svítidla lze zdarma odevzdat do sběrných dvorů či odložit do speciálních kontejnerů umístěných nejčastěji v obchodních centrech.

EKOLAMP nabízí bezplatné zřízení veřejného či neveřejného sběrného místa jak firmám, tak obcím a státním institucím. >>Všem pomůžeme se zřízením sběrného místa, to následně vybavíme vhodnou sběrnou nádobou. Po naplnění odborným zpracovatelům nádoby zajistíme její výměnu za prázdnou. O administrativu spojenou s logistikou a zpracováním vysloužilých světelných zdrojů a průmyslových svítidel se samozřejmě také postaráme. Veškeré služby poskytujeme našim partnerům zdarma a pro pilné sběrače máme k dispozici i řadu benefitů - včetně finančních odměn,<< uzavírá Radoslav Chmela.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů