Úterý, 16. dubna 2024

Na seznam přírodních památek přibyla Housina

Na seznam přírodních památek přibyla Housina

Novou přírodní památkou Středočeského kraje se v listopadu stala Housina. Chráněné území o rozloze 185 ha se nachází v katastrech obcí Libomyšl, Neumětely a Želkovice na Berounsku.

Přírodní památka Housina zahrnuje větší část stejnojmenného vrchu a tvoří přechod mezi vápencovým územím Českého krasu a brdskými hřebeny. Cílem ochrany je zajištění optimálních podmínek pro nerušený vývoj poměrně zachovalého přírodního komplexu lesních geobiocenóz a mozaiky ostatních typů přírodních stanovišť, především druhově pestrých travobylinných společenstev, s výskytem chráněných druhů rostlin a živočichů. V lokalitě se vyskytují např. mochna bílá, hlaváček letní, sasanka hajní či jaterník podléška. Vzácný hmyz zastupuje např. střevlík hajní a krajník hnědý.

Připomeňme, že pro přírodní památku platí stejný režim jako pro ostatní národní přírodní památky. Jak upřesnila tisková mluvčí KÚ Středočeského kraje, Ing. Nicole Mertinová, tento statut byl původně zamýšlen pro ochranu menších území s přírodním fenoménem neživé přírody, nebo s významnou lokalitou ohroženého druhu. V současnosti se do této kategorie řadí i malá území, jež by z hlediska ochranných podmínek spadala spíše pod kategorii přírodní rezervace, neboť v nich jde hlavně o ochranu určitého biotopu. To je případ Housiny.

Příčinou nejasného pojetí kategorie přírodní památka je fakt, že ji sice definuje zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny, ale problematice ochranných podmínek věnuje krátký paragraf s tím, že konkrétní podmínky určí orgán ochrany přírody při jejím vyhlášení. Při novelizaci zákona v roce 2004 se navíc nejasné pojetí kategorie posílilo tím, že většina lokalit soustavy Natura 2000 měla být rovněž vyhlášena v kategorii přírodní památka. Rozdíl mezi přírodní památkou a přírodní rezervací se tak v praxi často stírá.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů