Úterý, 23. dubna 2024

Češi stále více třídí i o Vánocích. Pozor na přepálený tuk a elektroniku, připomíná ČAOH

Vánoce a novoroční oslavy jsou převážně symbolem pohody, zábavy a jídla. Málokdo si ovšem uvědomí, že během svátků vyprodukujeme o mnoho tun odpadu více....

Češi stále více třídí i o Vánocích. Pozor na přepálený tuk a elektroniku, připomíná ČAOH

Většina odpadových firem v tomto období naštěstí zajišťuje jejich nadstandardní svoz. Udržet okolí kontejnerů v čistotě a zamezit plýtvání cennými surovinami však mohou pomoci i domácnosti.

"O Vánocích nevyhazujeme jen balicí papír. Přibývá také plastů a hlavně biologického odpadu. Lidé si chtějí dopřát a kupují více jídla, než nakonec dokáží spotřebovat," připomíná Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství.

Podíl vytříděného odpadu, hlavně papíru, plastů a skla, se každoročně zvyšuje. Během Vánoc je však třeba dbát na důkladné sešlapání papírů a plastů, aby kontejnery nepřetékaly a odpad se nepovaloval kolem. "Během Vánoc také většina domácností obměňuje spotřebiče a drobnou elektroniku, nejčastěji televize, monitory, mobilní telefony či elektronické hračky. Vyřazená elektronika je významným zdrojem drahých kovů a měla by být dopravena do sběrného dvora nebo do speciálních kontejnerů, aby mohla být odpadovými firmami recyklována a bezpečně využita," dodává Havelka.

Každoroční problém představuje také přepálený tuk, pozůstatek štědrovečerní večeře skoro každé domácnosti. V žádném případě nepatří do výlevky. Po smažení je vhodné ho přelít do prázdné nádoby a dopravit do sběrného dvora. "O tom, že vylévání tuku do kanalizace představuje skutečně velký problém, se nedávno přesvědčili kolegové ve Velké Británii. Kanalizaci v londýnské čtvrti Kingston totiž ucpala obří tuková usazenina, jejíž likvidace trvala déle než měsíc," varuje Havelka. Staré vánoční stromečky zase nepatří do kontejnerů na směsný odpad. Vyhazují se buď na obcí určené místo, nebo je možné je nechat u kontejnerů, odkud je budou zpravidla do 28. února odvážet popelářské vozy. Ze stromků je ale třeba odstranit všechny háčky, ozdoby a čokolády, aby mohly být rozdrceny na štěpku a zkompostovány, či energeticky využity.

ČAOH Vám přeje touto cestou tradičně za všechny popeláře šťastné a veselé Vánoce!

O České asociaci odpadového hospodářství

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) je největší oborovou asociací v České republice, která sdružuje významné podnikatelské subjekty v oblasti využívání, odstraňování, svozu, sběru a recyklace odpadů. ČAOH na českém trhu působí již 16 let a v současnosti pod ni spadá více než 80 společností, které podnikají v odpadovém hospodářství. Cílem asociace je ochrana volného trhu a zdravého konkurenčního prostředí v odpadovém hospodářství ČR, podpora členských společností, ochrana zájmů původců odpadů (obcí, firem) a oprávněných osob, a to mimo jiné aktivní spoluprací na tvorbě právních předpisů, které ovlivňují podnikání v oblasti nakládání s odpady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů