Sobota, 20. dubna 2024

Stavební práce projektu Čistá řeka Bečva II již začaly

Stavební práce projektu Čistá řeka Bečva II již začaly

Stavební práce projektu Čistá řeka Bečva II, který řeší odkanalizování 18 měst a obcí na Vsetínsku, již začaly. Bude vybudováno téměř 177 kilometrů nové kanalizace a dvě čističky odpadních vod. Projekt za 1,2 miliardy korun bez DPH pokryjí z 69 procent evropské dotace, státní dotace činí čtyři procenta.

Slavnostní zahájení části B projektu bude 13. prosince ve Velkých Karlovicích, řekla dnes ČTK vedoucí kanceláře Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko Eva Rafajová. Projekt by měl být dokončen za 20 měsíců.
Čistou řeku Bečvu II tvoří dílčí projekty v městech a obcích nad 2000 obyvatel v povodí Vsetínské a Rožnovské Bečvy, které jsou rozděleny do tří částí.

Například v Rožnově pod Radhoštěm postaví ještě do konce roku dva objekty přečerpávací stanice. Kanalizační řád se bude stavět v příštím roce. "Většina kanalizačního řádu je vedena v komunikacích, což na počátku zimy rozhodně nechceme dělat. Proto provedeme pouze stavby objektů, které neovlivní běžný chod města," uvedl místostarosta Václav Mikušek.

V Rožnově bude investováno více než 100 milionů korun. Podíl města ve výši 35 milionů korun bude splácen z rozpočtu města až do roku 2024 částkou asi čtyři miliony ročně.

Část B, která bude zahájena příští týden, zahrnuje oblast Lidečka, Velkých Karlovic a Hovězí. Vznikne tam kanalizace dlouhá přes 75 kilometrů.

V první etapě projektu Čistá řeka Bečva vzniklo 146 kilometrů nové kanalizace, 17 čerpacích stanic a sedm dešťových zdrží. Stavbaři vybudovali dvě čistírny odpadních vod a šest čistíren opravili. Projekt si vyžádal 1,1 miliardy korun. Většina peněz byla dotace z EU, obce a města ale musely využít i úvěrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů