Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obce v Jihomoravském kraji sbíraly ocenění za třídění elektroodpadu

Obce v Jihomoravském kraji sbíraly ocenění za třídění elektroodpadu

Hned dvě společnosti zabývající se zpětným odběrem elektrozařízení - ASEKOL a ELEKTROWIN - dnes v Brně předávaly ocenění a finanční odměny obcím, které letos nejlépe třídily elektroodpad. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM a Jihomoravským krajem. Předávání moderoval známý komik Miloš Knor.
Nezisková společnost ASEKOL se v soutěži v letošním roce zaměřila na sběr drobného elektra prostřednictvím sběrných dvorů. Vítězstvím se v této kategorii může pochlubit obec Vavřinec (okres Blansko), kde každý občan obce v průměru vytřídil 1,33 kg drobných elektrozařízení (nezahrnuje televizory ani počítačové monitory). Na druhém místě se umístila obec Borkovany (okres Břeclav), výtěžnost tam dosáhla 0,87 kg na obyvatele. Třetí příčka patří městu Tišnov, kde obyvatelé v průměru vytřídili 0,82 kg elektrozařízení na osobu.
Zvláštní ocenění od ASEKOLu za sběr prostřednictvím červených stacionárních kontejnerů na drobná elektrozařízení putuje do Boskovic, kde tamní občané ze sedmi těchto nádob za tři čtvrtletí roku 2013 vytřídili celkem 3557 kilogramů vysloužilých elektrozařízení.
Právě ve třídění drobných elektrozařízení mají obce Jihomoravského kraje podle Daniela Hladilína, regionálního manažera kolektivního systému ASEKOL pro Jihomoravský kraj ještě rezervy. "Počítačové myši, mobilní telefony a další drobná elektronika bohužel stále velmi často končí zcela bez užitku ve směsném komunálním odpadu. Nadále proto budeme rozšiřovat síť stacionárních červených kontejnerů, díky nimž se zvýšilo množství drobného elektra, které putuje k recyklaci," popsal Hladilín.
Kolektivní systém ELEKTROWIN ocenil obce ve dvou hlavních kategoriích odrážejících množství sběru elektrozařízení v přepočtu na jednoho obyvatele, ke kterým přidal zvláštní cenu za naplněnost WINTEJNERů. Hodnotilo se období od 1. října 2012 do 30. září 2013.
V rámci větších obcí, majících více než 1500 obyvatel, vyhrál městys Lysice (okres Blansko), kde byla výtěžnost na občana 5,44 kg. V kategorii obcí do 1500 obyvatel v soutěži kolektivního systému ELEKTROWIN zvítězila obec Pavlice (okres Znojmo). Každý občan Pavlic ve sledovaném období odevzdal v průměru 11,31 kg vysloužilých elektrozařízení.
V kategorii nejvyšší naplněnosti tzv. WINTEJNERŮ, tedy speciálních, uzamykatelných, velkoobjemových kontejnerů, do kterých je možné ve sběrných dvorech odložit vysloužilé elektrospotřebiče, se na první příčce umístilo Blansko. Výtěžnost přepočtená na jednoho obyvatele ve sledovaném období dosáhla 5,76 kg.
"Už osm let sbíráme a recyklujeme staré elektrospotřebiče, za tu dobu jsme vytvořili síť téměř 12 000 sběrných míst a vysbírali přes devět milionů spotřebičů. Neustále se přitom snažíme být co nejblíž lidem a umožnit jim, aby ekologické chování bylo pro ně zároveň pohodlné," uvedla Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWIN a. s.
ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 4 214 městy a obcemi a 2 568 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2012 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,63 kg elektroodpadu.
ELEKTROWIN a.s. provozuje kolektivní systém zaměřený na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 9 000 000 vyřazených elektrospotřebičů o hmotnosti téměř 175 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.
ZDROJ: Asekol, Jihomoravský kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů