Sobota, 20. dubna 2024

Nenechte si otrávit Vánoce. V Ostravě probíhá bezplatné testování spotřebního zboží

Nenechte si otrávit Vánoce. V Ostravě probíhá bezplatné testování spotřebního zboží

Pijeme z nich, jíme z nich, denně se jich dotýkáme, přitom mohou obsahovat těžké kovy, které lidskému organismu často škodí. Řeč je o hrncích, talířích, ale třeba i hračkách nebo spotřební elektronice, v nichž odborné analýzy v minulosti odhalily třeba olovo (1, 2) nebo kadmium (3). Aby pod vánočními stromky děti našly jen hračky bez vybraných nebezpečných látek, pořádá dnes sdružení Arnika ve spolupráci s OC Laso v Ostravě informační stánek, kde si lidé mohou nechat spotřební zboží zdarma otestovat (4).

Akce probíhá dnes, v pondělí 9. prosince, od 11:00 do 14:00 hodin
v přízemí obchodního centra Laso, naproti vchodu z Masarykova náměstí.

"Přestože se v posledních letech kontrole zboží na pultech věnuje více pozornosti, uvádějí nezodpovědní výrobci hraček nebo potřeb pro domácnost na trh problémové výrobky. S kolegy z Arniky a firmy Hukos jsme proto pro zájemce zorganizovali měření obsahu těžkých kovů ve vybraných typech výrobků. Každý chce přece dát svým dětem hračky, které je nebudou ohrožovat těžkými kovy, nebo pít z hrnků, které udělají z naší kávy či čaje toxický koktejl. Návštěvníkům prozradíme, jestli je jejich výrobek z hlediska těžkých kovů bezpečný nebo jestli se má raději poohlédnout po náhradě. Nabídneme i tipy, jak vybrat zdravý výrobek. Pokud najdeme nějaké nové zboží s nadlimitní koncentrací nebezpečných kovů, informujeme o tom Českou obchodní inspekci," říká odbornice na těžké kovy Mgr. Jitka Straková ze sdružení Arnika.

Malé děti často prozkoumávají dárky a nové hračky nejen hmatem, ale také svými ústy. To je však snadná cesta, jak se mohou toxické látky dostat do organismu. Děti jsou přitom velmi citlivé na vystavení vlivu těžkých kovů.

Arnika doporučuje (5):

. Méně je vždy více! Kupujte méně hraček, avšak dbejte na kvalitu. Kvalita je důležitější než množství.

. Upřednostňujte hračky z obnovitelných materiálů. Mezi nejvhodnější přírodní materiály patří dřevo, vlna, bavlna, len, papír, kůže apod. Z nich hračku můžete vyrobit i sami doma. Pokud k tomuto procesu přizvete i vaše dítě, samotný proces výroby se stane hrou.

. Kupujte pevné dřevěné hračky s co nejméně lepenými částmi. Dávejte přednost pokud možno nelakovaným a nebarveným hračkám.

. Kupujte hračky s označením "Neobsahuje PVC" (PVC-free) nebo "Neobsahuje ftaláty" (Phthalate-free).

. Dávejte přednost hračkám z přírodní gumy.

. Kupujte hračky s certifikátem Bezpečné hračky nebo Bezpečná a kvalitní hračka.

. Každou novou hračku nejprve rozbalte a nechte ji nějakou dobu venku, než ji dáte dítěti, aby se část nebezpečných látek mohla případně odpařit.

. Vycpané panenky předtím, než je dáte dětem, raději vyperte.

. Kupujte látkové hračky s certifikátem ověřené textilie (např. Eko-Tex) nebo organic a BIO.

. Vybírejte hračky se značkou FSC, které jsou přidělovány výrobkům ze dřeva pocházejícího z lesů s udržitelným hospodařením.

. Kupujte nádobí, které nemá v místech styku s potravinou, ani v části doteku úst žádný potisk. Pokud v průběhu používání zjistíte, že se potisk z nádobí při mytí odírá, porozhlédněte se po alternativě.

. Sledujte stránky České obchodní inspekce, Ministerstva zdravotnictví, kde jsou aktuálně zveřejňovány nevyhovující výrobky, nebo naši databázi rizikových výrobků.

Odborníci Arniky po analýze prozradí, zda měřené zboží neobsahuje toxické těžké kovy jako například olovo nebo kadmium, které může být v barvě potisku skleněného nebo porcelánového nádobí i hraček. Řeknou také, zda naměřené hodnoty nesignalizují, že je výrobek rizikový k dalšímu používání vzhledem na způsob jeho využití (hračka, výrobek přicházející do kontaktu s potravinami nebo kůží, vybavení domácnosti) nebo zda by bylo lepší poohlédnout se po bezpečnější alternativě.

Pro testování hraček a spotřebního zboží poslouží rentgenový spektrometr, který nezanechá na měřeném zboží žádnou stopu. Test bude proveden bezplatně na místě během několika vteřin. http://www.hukos.cz/

Sdružení Arnika se už od svého vzniku zasazuje o ochranu životního prostředí a lidského zdraví před toxickými látkami, prosazuje náhradu látek, jež jsou nebezpečné pro lidi a další organismy, za bezpečnější varianty. Chrání i právo občanů na informace o nebezpečných látkách v životním prostředí. Na webu Arniky je k dispozici také pravidelně aktualizovaná webová databáze nebezpečných výrobků http://arnika.org/nebezpecne-vyrobky.

Testování je podpořeno Evropskou komisí a probíhá v rámci projektu "Máme právo vědět aneb Budoucnost Evropy bez jedů".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů