Středa, 24. dubna 2024

Ptákům v zimě přijde vhod krmítko, občas hodují i vzácní opeřenci

Ptákům v zimě přijde vhod krmítko, občas hodují i vzácní opeřenci

S příchodem zimy by lidé podle ornitologů neměli zapomínat přikrmovat ptáky, kteří v zimních měsících mnohem hůř shánějí potravu. Krmítko naplněné semínky a ořechy umístěné na balkóně či zahradě přijde v zimě ptákům vhod a pokud uhodí kruté mrazy, tak jim může i zachránit život, řekl ČTK Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku v Přerově. U krmítka se pak mohou objevit ptáci, které lze ve volné přírodě zahlédnout jen s velkou dávkou štěstí.

"Nejvhodnější potravou pro přikrmování ptáků jsou semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře, jen jako doplněk, je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice," uvedl Šafránek. Pokud krmítko navštěvují pouze vrabci domácí nebo polní, tak jim lidé mohou "jídelníček" přilepšit strouhankou ze suchého bílého pečiva. "V obchodech lze koupit i různé směsi pro zimní přikrmování ptáků. Nejlepší jsou však ty, ve kterých jsou převážně semena slunečnice," podotkl Šafránek.

Nejčastějšími návštěvníky tuzemských krmítek jsou sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Ojediněle se objevují čížek lesní, stehlík obecný, sýkora uhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkava jikavec či strakapoud velký. "Za nejvzácnější a nejkrásnější skvost krmítek je považován brkoslav severní," podotkl Šafránek.

Pro kosy, kvíčaly, cvrčaly a brkoslavy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin, které lze zavěsit před okno nebo kolem krmítka. Sýkorky, brhlíky a strakapoudy spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule. Někteří ptáci, jako například pěnkavy, jikavci a chocholouši, nejraději sbírají semena na zemi pod krmítkem.

"Čím pestřejší jídelníček lidé ptákům nabídnou a čím je přírodě bližší okolí krmítka, tím více druhů lze v jeho okolí pozorovat. Ptáci nejsou na krmítkách životně závislí, ale rádi si přilepší potravou ze snadno dostupného zdroje. Až později nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek jim může zachránit i život," uvedl Šafránek.

Ornitologové upozornili, že do ptačích krmítek rozhodně nepatří zbytky jídel z kuchyně, chleba a slané pečivo. "Z krmítek je nutné pravidelně odstraňovat zbytky krmiva, aby se nestalo zdrojem plísní a nemocí," dodal Šafránek.

Pokud si lidé nebudou jistí, jaké druhy ptáků jejich krmítko přilákalo, mohou je vyfotit a snímek zaslat přerovským ornitologům. Většinu ptáků, kteří s oblibou navštěvují krmítka, si lidé mohou prohlédnout na videokanále Moravského ornitologického spolku. Podrobnosti jsou na internetových stránkách www.mos-cso.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů