Sobota, 20. dubna 2024

Překračování imisních limitů má alarmující dopad na zdraví Čechů

Překračování imisních limitů má alarmující dopad na zdraví Čechů

Překračování koncentrací polétavého prachu v ovzduší a rakovinotvorného benzopyrenu je vzhledem k dopadům na zdraví Čechů alarmující. Uvádí to zpráva o kvalitě ovzduší a zdravotních rizicích v roce 2012, se kterou se ve středu seznámí vláda. Předloží ji ministři životního prostředí a zdravotnictví. Odborníci odhadují, že zhruba 5500 Čechů mohlo zemřít předčasně kvůli působení prachových částic.

Podle dokumentu se předpokládá, že v menších obcích, kde se imise neměří, mohou být koncentrace těchto nebezpečných látek v ovzduší vyšší i nadlimitní, a to kvůli lokálnímu vytápění a dopravě. I přesto zpráva ale konstatuje, že ve srovnání s rokem 2011 se kvalita ovzduší v ČR zlepšila.

Například imisní limity čtyřiadvacetihodinové průměrné koncentrace pro polétavý prach byly loni překročeny na 9,6 procenta plochy České republiky, kde žije přibližně 31 procent obyvatel. Ve srovnání s roce 2011 se však území výrazně zmenšilo, protože předloni šlo o téměř 22 procent území ČR se zhruba 51 procenty Čechů.

Znečištění polétavým prachem ale dále překračovalo stanovené imisní limity. Největší problémy mělo tradičně Ostravsko - Karvinsko, kde znečištění způsobuje doprava, vytápění domácností, hutní průmysl a průmysl zpracování paliv.

Téměř na 27 procentech území ČR, kde žije přibližně 66 procent obyvatel, byly překročeny imisní limity pro benzopyren. Nachází se například v uhelném dehtu, v automobilových výfukových plynech a cigaretovém kouři. Jeho výskyt se zvýšil, protože předloni ho zaznamenali experti na téměř 17 procentech území, kde trápil 60 procent lidí.

S oxidem dusičitým se Češi potýkali zejména v místech se zvýšenou dopravou, jako jsou Praha, Brno a Ostrava. Výrazně se nezlepšily potíže s jemnějšími částicemi polétavého prachu, u nichž byl imisní limit překročen na 2,4 procenta území ČR. Ostatní imisní limity nebyly překročeny, uvádí dokument.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů