Pátek, 29. března 2024

ČR bude ratifikovat prodloužení platnosti Kjótského protokolu

ČR bude ratifikovat prodloužení platnosti Kjótského protokolu

Česko se chystá ratifikovat prodloužení platnosti Kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů. Na základě konference v katarském Dauhá v loňském roce bude dokument platit do roku 2020. Cílem nové verze protokolu je do tohoto roku snížit celosvětové emise skleníkových plynů nejméně o 18 procent v porovnání s rokem 1990. Materiálem se bude ve středu zabývat vláda v demisi. Rozhodovat o ní bude Parlament.

Takzvaný Kjótský protokol II obsahuje na kontrolní období 2013 až 2020 nové závazky ke snížení emisí skleníkových plynů. Působnost dokumentu se rozšiřuje o fluorid dusitý, který na seznamu doposud chyběl.

K novému Kjótskému protokolu se kromě 27 členských států EU připojí zhruba desítka dalších zemí jako Austrálie a Norsko. Nadále mezi nimi chybí například Spojené státy a Čína, největší znečišťovatelé ovzduší na světě. Dohromady tak na spolupracující státy připadá jen 15 procent celosvětových emisí CO2.

Prodloužení dohody otevře cestu k rozhovorům o novém globálním paktu o snižování emisí skleníkových plynů. Ten by měl být schválen v roce 2015 a vstoupit v platnost v roce 2020, kdy vyprší Kjótský protokol.

Původní dokument byl přijat 11. prosince 1997 v japonském Kjótu. Svého hlavního cíle - snížení emisí v průměru o pět procent v porovnání s rokem 1990 - nedosáhl. Podle zprávy Programu OSN pro životní prostředí z roku 2012 se koncentrace skleníkových plynů od roku 2000 naopak zvýšila asi o 20 procent.

Kjótský protokol o snížení emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů (metanu, oxidu dusného, hydrogenovaných fluorovodíků, polyfluorovodíků a fluoridu sírového) vstoupil v platnost v únoru 2005.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů