Čtvrtek, 28. března 2024

Množství odpadů na skládce ve Zdechovicích má snížit nová linka

Množství odpadů na skládce ve Zdechovicích má snížit nová linka

Společnost Marius Pedersen plánuje na skládce ve Zdechovicích na Pardubicku vybudovat velkou linku na mechanicko-biologickou úpravu odpadů. Výrazně by se tak snížilo množství skládkovaného odpadu. Po přepracování na kompost by se část použila v zemědělství, při rekultivacích nebo úpravách veřejné zeleně, další část jako alternativní palivo, řekl ČTK technický ředitel firmy Petr Marek.

"Palivo se může spalovat ve fluidních kotlích, tedy v elektrárnách, cementárnách nebo teplárnách," uvedl Marek.

Při mechanicko-biologické úpravě se nejdříve odpad rozdělí na sítech na několik velikostních frakcí. Zhruba polovinu tvoří takzvaná nadsítná složka, která se dále využívá pro spálení. Zbytek se biologickou cestou stabilizuje, aby z ní nevznikaly skleníkové plyny, nebezpečné výluhy a nepříjemný zápach. Část se poté upraví na rekultivační materiál, jen malý inertní podíl skončí nakonec na skládce. Pro obsluhu linky, která by měla vzniknout asi v roce 2015, firma přijme čtyři zaměstnance, nyní jich má ve Zdechovicích šest.

Linka na mechanicko-biologickou úpravu by měla ročně zpracovat až 160.000 tun odpadů, což je nynější likvidované množství za rok. Kromě tohoto zařízení chce společnost později také vybudovat plochu pro kompostování, kompostovací boxy, drtičku stavebních odpadů, bioplynovou stanici, technologii na výrobu alternativního paliva a překládací plochu.

K omezení skládkování vedou společnost mimo jiné evropské předpisy. Místo ukládání odpadu na skládku by se měla jeho co největší část separovat a recyklovat.

Společnost Marius Pedersen patří k největším společnostem zabývajícími se nakládáním s odpady v Česku. Zdechovickou skládku provozuje firma Bohemian Waste Management, kterou společnost založila společně s Hradcem Králové a Pardubicemi, města mají po 20 procentech. Minulý rok vytvořila firma čistý zisk 13,428 milionu korun. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů