Čtvrtek, 28. března 2024

Elektrowin: Češi letos odevzdají více starého elektra než loni

Elektrowin: Češi letos odevzdají více starého elektra než loni

Češi stále zodpovědně odevzdávají staré vysloužilé elektrospotřebiče. Letos lidé ke zpětnému odběru a recyklaci odevzdali o pět procent víc elektrozařízení než loni. Zároveň to bylo víc než vyžaduje evropská směrnice, tedy čtyři kilogramy na osobu. Jen prostřednictvím kolektivního systému Elektrowin, který zajišťuje zhruba polovinu sběru starého elektra v ČR, se letos dostane ke zpracovatelům přes 26.000 tun tohoto materiálu. Firma to dnes uvedla na tiskové konferenci.

"Čísla budou ještě zpřesněna k 31. prosinci, už teď je ale jasné, že se nám podařilo zlepšit výsledky roku 2012 nejméně o pět procent," uvedl předseda představenstva společnosti Jaroslav Holakovský. Zlepšení výsledků navzdory nepříznivým ekonomickým podmínkám se podle něj podařilo dosáhnout především díky opatřením na podporu zpětného odběru.

Češi jsou podle Holakovského v této oblasti premianty mezi obyvateli všech zemí, které přistoupily k Evropské unii v roce 2004. Stanovenou kvótu splnili jako jedni z prvních.

Pevná kvóta platná pro všechny členské země EU bude od roku 2016 nahrazena výpočtem. "Bude třeba vysbírat 45 procent množství spotřebičů, které bylo průměrně uvedeno na trh za poslední tři roky," dodal generální ředitel Elektrowinu Roman Tvrzník.

Česko se řadí ke 13 zemím, kterým na základě výsledků zpětného odběru do splnění nových kvót ještě menší či větší množství chybí. Češi se s ohledem na prodeje nových spotřebičů budou muset zlepšit o 2,3 kg. Nejhůř je na tom Francie s -3,81 kilogramy, Španělsko (-3,19 kg) a Velká Británie (-2,62 kg). Údaje byly podle Elektrowinu zveřejněny na mezinárodní konferenci WEEE Forum ve Stockholmu v září.

Normy splní v předstihu pouze pět evropských států. Dominují mezi nimi skandinávské země, které jsou ve zpětném odběru elektrospotřebičů tradičně na špici. Švédové mají k dobru 7,55 kilogramu, Norové 5,38 kilogramu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů