Sobota, 20. dubna 2024

Staňte se Ježíškem pro děti z dětských domovů

Máte doma starý mobil nebo třeba hračky? Udělejte o Vánocích dobrý skutek!

Staňte se Ježíškem pro děti z dětských domovů

Období Vánoc se tradičně pojí s klidem, pohodou a dobrou náladou. Pro mnohé jsou Vánoce také impulsem k dobrým skutkům. Ne vždy je navíc potřeba investovat peníze, může stačit využít povánočního úklidu a vytřídit vše, co již lidé nepotřebují. Jiným takové věci mohou stále přinášet radost.

Občanské sdružení VESPOJENÍ organizuje vánoční charitativní akci Staňte se Ježíškem dětem z dětských domovů. Vybralo od dětí jejich vánoční přání, které jim může kdokoliv snadno splnit. Stačí se podívat na webové stránky www.vespojeni.cz, kde je k dispozici seznam přání.

"Dlouhodobě pomáháme dětským domovům, které bohužel nemají finanční prostředky na to, aby dětem splnili jejich přání. Díky projektu Staňte se Ježíškem dětem z DD může kdokoliv z nás pomoci, když si dětská přání vezme osobně na starost," popisuje projekt předsedkyně OS VE SPOJENÍ Jana Buriánková. Dodává, že děti si nejčastěji přejí oblečení, hračky či mobilní telefony.

Mnoho přání právě na mobilní telefony splní nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů. Dlouhodobě organizuje projekt Věnuj mobil, v němž mohou lidé odevzdávat staré mobily, ať už funkční či nefunkční.

"Funkční telefony po celou dobu projektu věnujeme právě dětem z dětských domovů či pěstounským rodinám. Rozhodli jsme se podpořit projekt Staňte se Ježíškem dětem z DD a udělat alespoň o Vánocích co největší radost těm, kteří jí někdy tolik nemají," vysvětluje Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Podle průzkumu, který si společnost ASEKOL nechala zpracovat, se v českých domácnostech nachází až 9 milionů nepoužívaných mobilů. "Mnoho z nich je přitom stále funkčních. Doufáme tedy, že se lidé v rámci vánoční nálady a povánočních úklidů proberou svými šuplíky a skříněmi a podělí se s dětskými domovy o staré mobily," říká Ansorgová.

Smysl má však samozřejmě vracet i nefunkční přístroje. Využít lze jak projektu Věnuj mobil, tak třeba červených kontejnerů na drobné elektro, boxů na prodejnách elektra či sběrných dvorů. Navíc už díky zpětnému odběru pouhých sta mobilních telefonů se nemusí vytěžit 29,2 litru ropy. Stejné množství ropy se například spotřebuje k ujetí 417 km v osobním automobilu s běžnou spotřebou. Dojde také např. k úspoře 2 340 litrů pitné vody, čímž nevznikne stejné množství znečištěných odpadních vod. Tolik vody spotřebuje člověk na mytí zubů - dvakrát denně dvě minuty - za necelé dva měsíce.

Více informací na http://www.vespojenios.cz/nase-aktivity/cesta-k-detem/stante-se-jeziskem-detem-z-dd a www.venujmobil.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů