Pátek, 29. března 2024

FSC ČR spouští výukový program Šetrné dřevo pro střední školy

FSC ČR spouští výukový program Šetrné dřevo pro střední školy

Včera proběhla první ze tří plánovaných pilotních realizací výukového programu národní kanceláře FSC ČR s názvem Šetrné dřevo, který je určen středním školám a gymnáziím. Pilotní výuku navštíví ve třech dnech celkem 86 žáků ze Střední školy polytechnické v Brně.

Výukový program Šetrné dřevo, který je zaměřen především na studenty středních škol, gymnázií a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, seznamuje studenty s přírodě blízkým lesním hospodařením a se základními principy FSC(R) (Forest Stewardship Council(R)) certifikace. Důraz je při výuce také kladen na odpovědnou spotřebu dřevěných a papírenských produktů.

Za pomoci aktivizačních her a diskusí budou studenti prohlubovat své znalosti o hospodaření v lesích a lesním ekosystému. V rámci programu se lektoři dotknou pojmů z různých dalších oborů, jako je monokultura, přírodě blízký les nebo audit. Na základě případových studií se účastníci programu seznámí s dobrými i špatnými příklady z praxe a budou mít možnost vyjádřit své názory a diskutovat podrobněji témata a problémy spojené s lesy a lesním hospodařením.

"Velmi se těšíme na zpětnou vazbu k novému programu přímo od studentů. Snažili jsme navázat a rozšířit naše předchozí úspěšné výukové programy Šetrné dřevo, které se ukázaly jako vhodný způsob pro diskuzi o lesním hospodaření a zároveň informování o FSC. " dodává Mgr. Kateřina Žaludková, zodpovědná za vzdělávací aktivity neziskové organizace FSC ČR.

Výukový program je nabízen školám v rámci rozšířeného vzdělávání ekologické výchovy se zařazením dle RVP jako průřezové téma Člověk a životní prostředí. Program probíhá v interiéru i exteriéru - studenti mohou navštívit v rámci vzdělávacího programu také FSC certifikované lesy, kde se za doprovodu lesníka seznámí se způsoby lesního hospodaření v praxi. Zájemci o realizaci programu se mohou obrátit na uvedené kontakty, kde lze domluvit přesný termín a místo výukového programu.

Spolupráce se školami je jedním z pilířů strategie FSC, jak rozšířit povědomí o šetrném lesním hospodaření a především o odpovědné spotřebě a nákupu dřevěných a papírových výrobků. "Předat informace, které mohou pomoci při rozhodování nastupující generaci, považujeme za to nejmenší a zároveň nejdůležitější," doplňuje ke vzdělávacím programům Petr Březina, PR manažer FSC ČR.

O FSC ČR, o. s.
Národní kancelář FSC ČR již více než deset let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Tím napomáhá chránit ohrožené a devastované lesy a jejich obyvatele. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpoření šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích. Další informace na: www.czechfsc.cz a www.poznejdrevo.cz.

Kontakt:
Mgr. Kateřina Žaludková, FSC ČR, tel.: 545 211 383, e- mail: zaludkova@czechfsc.cz;
Petr Březina, FSC ČR, tel.: 777 900 298, e-mail: brezina@czechfsc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů