Středa, 24. dubna 2024

Diamanty pro léčbu rakoviny

Že diamanty nemusí sloužit jen jako ozdoba, ale mohou zachraňovat životy, dokázali čeští vědci v rámci projektu financovaného z fondů EU.

Diamanty pro léčbu rakoviny

Drobné kousky diamantu, označované jako nanodiamantové částice, mají unikátní vlastnosti, které umožňují široké využití v medicíně a farmakologii. Nanodiamanty představují průlomovou technologii, která dokáže monitorovat procesy v rakovinných buňkách. Vědci tak mohou lépe pochopit příčiny vzniku rakoviny a účinněji bojovat s touto nemocí.

Během tříletého výzkumného projektu Dinamo zkoumali přední vědci a odborníci z České republiky, Belgie, Německa, Spojených států a Austrálie jedinečné vlastnosti diamantu v oblasti diagnostiky procesů v živých buňkách. Nanodiamantové částice mohou díky svým rozměrům snadno proniknout přes buněčné membrány a jejich biokompatibilita jim umožní zůstat v buňce delší dobu bez negativního vlivu na její vnitřní prostředí. Navíc je možné diamanty upravit tak, aby disponovaly jedinečnými optickými, elektrickými a povrchovými vlastnostmi. Profesor Miloš Nesládek, hlavní koordinátor projektu Dinamo, vysvětluje: "Luminiscenční a magnetické vlastnosti se mění v závislosti na interakci nanodiamantových částic a buněčného prostředí. Díky tomu můžeme získat informace o procesech v jednotlivých buňkách."

Výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR ve spolupráci s Ústavem jaderné fyziky v Řeži se starají o přípravu nanodiamantu a jeho chemickou funkcionalizaci, zatímco česká biotechnologická společnost Generi Biotech se zabývá aktivací jeho povrchu, navazováním specifických biomolekul na povrch diamantu a výslednými aplikacemi. Interakce nanodiamantových částic s rakovinnými buňkami se zkoumala v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR.

Původní myšlenka celého projektu pochází z České republiky, Dinamo úzce navázalo na český projekt Biokom, řešený v rámci podpory programu AV ČR Nanotechnologie pro společnost. Projekt se zabýval vývojem uhlíkových a diamantových nanomateriálů pro využití v medicíně a zahájil vývoj nanodiamantových částic.

Výzkum podpořený Evropskou unií

Účast v tomto a podobných projektech přináší nedocenitelné výhody i malým a středním podnikům. To potvrzuje i Martin Bunček z oddělení výzkumu a vývoje společnosti Generi Biotech: "Díky projektu Dinamo a investici z fondů Evropské unie se naše společnost mohla podílet na výzkumu technologií v oblasti molekulárních diagnostik. Získali jsme tak nejen nové vědomosti a zkušenosti s novými materiály, ale i přímý přístup k výzkumným organizacím, které jsou lídry ve svém oboru."

Generi Biotech je jedním z 291 držitelů grantu z fondů EU pro výzkum a vývoj v České republice. Od roku 2007 obdržely české firmy celkem 55,06 milionu eur. V celé EU získá do konce letošního roku více než 15 tisíc malých a středních podniků finanční podporu ve výši pěti miliard eur.

Jedním z cílů rámcového programu pro výzkum bylo poskytnout 15 % zdrojů malým a středním podnikům na mezinárodní výzkumné projekty. Podle statistik z letošního října vzrostlo číslo až na 17,5 %, od 12 % čerpaných ve Finsku až po 36 % v Maďarsku a na Slovensku.

V následujícím programu EU pro výzkum s názvem Horizont 2020 bude cíl vyšší - 20 % rozpočtu dostupného na řešení společenských výzev a výzkum předních technologií. Malé podniky tak během sedmi let získají až devět miliard eur. Z této částky bude třetina poskytnuta prostřednictvím speciálního "nástroje pro malé a střední podniky", zaměřeného na financování studií proveditelnosti a demonstračních projektů s cílem generovat nápady a urychlit jejich komerční využití. Část rozpočtu EU na výzkum bude také využita k podpoře půjček pro malé a střední podniky od veřejných i soukromých věřitelů.

Michael Jennings, mluvčí evropské komisařky pro výzkum, inovace a vědu Máire Geoghegan-Quinnové, řekl: "Uvedených devět miliard je jen minimální částka. Malé a střední podniky jsou páteří evropské ekonomiky a zajišťují dvě třetiny pracovních míst. Chceme, aby z fondů Evropské unie pro výzkum a inovace těžilo co nejvíce firem, což povede ke vzniku nových produktů, služeb a pracovních míst. Detailní informace o možnostech zapojení do programu zveřejníme v prosinci, kdy zároveň začneme přijímat přihlášky projektů."

O evropském programu pro financování výzkumu a inovací

V roce 2014 spustí EU nový sedmiletý rámcový program pro podporu výzkumu a inovací s názvem Horizont 2020. Od roku 2007 investovala EU do výzkumu a inovací na 50 miliard eur s cílem podpořit hospodářskou konkurenceschopnost Evropy a posunout hranice lidského poznání. Rozpočet EU na podporu výzkumu tvoří dvanáct procent z veřejných výdajů na výzkum ve všech 28 členských státech EU. Program je zaměřen především na oblast zdraví, životního prostředí, dopravy, potravinářství a energetiky. Za účelem podpory soukromých investic do výzkumu a inovací, jež povedou k vytvoření specializovaných pracovních míst a dalšímu růstu, byla uzavřena výzkumná partnerství s firmami ve farmaceutickém, leteckém, automobilovém a elektrotechnickém průmyslu. Program Horizont 2020 se ještě intenzivněji zaměří na přetváření unikátních nápadů do podoby ekonomicky úspěšných produktů, procesů a služeb.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů