Sobota, 20. dubna 2024

Pracovníci úřadů a státní správy sbírali staré mobily

Pracovníci úřadů a státní správy sbírali staré mobily

Ve sběrové akci Věnuj mobil se vybralo přes 1 200 telefonů, nejlépe se snažili v Karlovarském a Moravskoslezském kraji

Zaměstnanci 35 krajských a obecních úřadů či magistrátů se zapojili do soutěže Věnuj mobil, kterou pořádala nezisková organizace ASEKOL. Cílem akce bylo nejen vysbírat co nejvíce vysloužilých i stále funkčních mobilních telefonů, ale především jít občanům příkladem a upozornit na možnost třídění a recyklace starých elektrospotřebičů.

Společnost ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu, ve spolupráci s krajskými, městskými a obecní úřady a dalšími institucemi státní správy uspořádala v jednotlivých krajích sběrovou akci v rámci dlouhodobého projektu Věnuj mobil. Úkolem pracovníků úřadů bylo vysbírat co nejvíce starých mobilních telefonů, ať už funkčních či nefunkčních.

Celkem se do soutěže zapojilo 35 úřadů. Jejich zaměstnanci během listopadu, kdy akce probíhala, vysbírali 1 240 mobilních telefonů. Pomyslným vítězem mezi institucemi se pak stalo Město Karlovy Vary, kde nashromáždili 123 mobilů. Mezi kraji kraloval Moravskoslezský kraj, kde 5 účastnících se institucí vybralo 317 telefonů. Některé úřady se dokonce ve sběru rozhodly pokračovat i nadále.

"V dnešní době, kdy má mobilní telefon snad každý, je lidé obměňují běžně i do dvou let od zakoupení, přitom jejich životnost je několikanásobně delší. Kvůli tomu nebývale vzrůstá množství vysloužilých mobilních telefonů, které mají lidé často uloženy bez užitku v šuplíku nebo které byly vyhozeny do popelnice. V České republice je odhadem v domácnostech takto skladováno přes 8 milionů přístrojů. K recyklaci přitom dojde u pouhého 1 % z nich," vysvětluje Hana Ansorgová, manažerka komunikace neziskové organizace ASEKOL. I vysloužilé telefony však mají svou hodnotu, a to zejména díky plastům a vzácným kovům, které jsou v nich obsaženy. Každý mobilní telefon si zaslouží recyklaci. Navíc platí, že funkční přístroje, které již lidé nepoužívají, mohou jiným stále udělat radost.

ASEKOL nyní všechny vybrané přístroje zkontroluje, nefunkční kusy poputují k recyklaci, funkční budou předány občanskému sdružení VESPOJENÍ, které je následně rozdá do dětských domovů a pěstounských rodin. Projekt Věnuj mobil je dlouhodobý a jeho jednotlivé aktivity probíhají průběžně. Svůj starý mobilní telefon může odeslat i veřejnost. Stačí si na www.venujmobil.cz vyžádat obálku, vložit do ní mobil a bezplatně jej zaslat do společnosti ASEKOL. Na webových stránkách se lidé také dozvědí o počtu sebraných i opět věnovaných přístrojů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů