Čtvrtek, 28. března 2024

Hranice zpřísnily v nové vyhlášce boj s neplatiči za odpady

Hranice zpřísnily v nové vyhlášce boj s neplatiči za odpady

Hranická radnice se rozhodla opřít do boje s neplatiči za odpady. V nové vyhlášce město poplatek, kteří lidé nezaplatí, v následujícím platebním výměru zdvojnásobí. Podle zástupců města za svoz odpadů nezaplatí v první vlně téměř 13 procent obyvatel, v porovnání s ostatními městy jde o poměrně vysoké číslo. V Hranicích nyní lidé dluží za poplatky za odpad zhruba čtyři miliony korun. Jeho výši zástupci města ponechali pro příští rok stejnou jako letos.

"Zákon nám umožňuje při vymáhání zvýšit částku až na trojnásobek. V nové vyhlášce je stanoveno, že pokud poplatník nezaplatí a je stanoven platební výměr, zvyšuje se částka na dvojnásobek. Platební výměry jsme dosud vydávali, ale ke zvyšování jsme nepřistupovali," řekl dnes novinářům vedoucí finančního odboru radnice Vladimír Zemek.

Poplatek za odpady v první vlně nezaplatí podle zástupců města 2500 lidí z 19.700 poplatníků. Radnice poté těmto lidem po termínu zašle výzvu, na kterou reaguje zhruba 800 lidí a na následující platební výměr dalších 800 lidí. "Zbývá nám tak stále zhruba na 800 lidí. Stav se spíše zhoršuje, uvidíme, co přinese další období," doplnil Zemek. Účinky nové vyhlášky město pozná až na začátku roku 2015, kdy začne výměry s vyšším poplatkem vydávat.

Ke zvýšení částky pro neplatiče přistoupilo město především kvůli nákladům, které s vymáháním částek po neplatičích má. Radnice pohledávky vymáhá vlastní cestou. "Rozhodli jsme se poslechnout daňový řád a vymáhat částky vlastními silami. Exekutoři totiž chtějí více, než jsou stanovená procenta tímto řádem," podotkl tajemník radnice Vladimír Vyplelík.

Hranice letos zvedly poplatek za svoz a likvidaci odpadu z 492 na 600 korun. Tato částka zůstává stejná i pro příští rok. Podobně ani ostatní města v Olomouckém kraji poplatek nezvyšovaly.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů