Čtvrtek, 28. března 2024

OSN: Objem elektroodpadu do roku 2017 vzroste o třetinu

OSN: Objem elektroodpadu do roku 2017 vzroste o třetinu

Objem elektroodpadu ve světě za pět let do roku 2017 o třetinu vzroste. Přispěje k tomu nejvíce Čína a další země s rozvíjejícími se ekonomikami, které už ve vyhazování starých elektrospotřebičů a elektroniky předstihly Západ. Sdělila to dnes podle agentur iniciativa pro řešení elektroodpadu (StEP) pod záštitou OSN v první globální studii svého druhu.

Hmotnost elektroodpadu, definovaného jako cokoli, co má elektrický kabel pro přívod elektřiny nebo baterii, vzroste v roce 2017 na 65,4 milionu tun ze 48,9 milionu tun v roce 2012. Tolik zhruba váží 11 velkých pyramid v Gíze. Většina odpadu bude pocházet z rozvojových zemí, uvedla StEP.

Odpad rozvojových zemi plus Ruska a dalších států bývalého Sovětského svazu překonal objem vyhazovaných elektrospotřebičů ze západních zemí kolem roku 2012, odhadla StEP. Do roku 2017 bude objem tohoto odpadu v západních zemích činit 28,6 milionu tun, ve zbytku světa už ale bude o více než osm milionu tun vyšší.

Iniciativa agentur OSN, vlád, nevládních organizací a vědců vyzývá k posílení recyklace často velmi hodnotného odpadu. Odhaduje se, že z milionu mobilních telefonů lze získat 24 kilogramů zlata, 250 kilogramů železa, devět kilo palladia a přes devět tun mědi. "Problém elektroodpadu si vyžaduje celosvětovou pozornost," řekl agentuře Reuters výkonný tajemník StEP Rüdiger Kühr.

Průměrný obyvatel planety vyprodukuje ročně sedm kilogramů elektroodpadu. Vedou mezi nimi Američané, jejichž odpad dosahuje téměř 30 kilogramů na osobu. Podle amerických expertů se ale asi dvě třetiny vyhazovaných elektrospotřebičů v USA vracejí k recyklaci.

USA loni vyprodukovaly celkem 9,4 milionu tun elektronického odpadu, Čína na druhém místě jej měla 7,3 milionu. Čína však americký náskok rychle dohání, protože loni objem elektrospotřebičů prodaných na čínském trhu dosáhl 11,1 milionu tun, zatímco v USA to bylo deset milionů tun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů