Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kladno budou kvůli tepelným únikům fotit letadla a vzducholodě

Kladno budou kvůli tepelným únikům fotit letadla a vzducholodě

Kladno připravuje letecké snímkování města, které by mělo prostřednictvím speciálních energetických fotografií zjistit tepelné úniky z budov, horkovodů a vodovodů. Město by podle těchto informací chtělo lépe naplánovat opravy objektů. ČTK to řekl primátorův náměstek Vojtěch Volf (ČSSD).

Půjde vůbec o první projekt v Česku, při kterém chce město podobné informace získat. Letecké snímkování objektů s takovým záměrem dříve provedli například v polské Poznani nebo v Košicích, řekla ČTK Petra Hesslerová z obecně prospěšné společnosti ENKI, která se touto problematikou zabývá a bude jedním z partnerů projektu.

"Cíle projektu jsou čistě provozní, abychom ušetřili peníze za unikající teplo nebo vodu," uvedl Volf. Kromě toho by také mělo letecké snímkování označit, kudy vedou energetické toky ve městě a mělo by také pomoci, jaká zeleň a v kterých místech by měla být vysazena. "To nabývá na významu například v souvislosti s vlnami veder, kdy to může mít jednak přímý vliv na snížení spotřeby klimatizací nebo na bezprostřední zdravotní stav lidí," dodal vedoucí odboru životního prostředí Radovan Víta.

Kromě Kladna a společnosti ENKI bude na projektu spolupracovat také České vysoké učení technické. Všechny tyto instituce se budou na projektu podílet finančně 35 procenty, zbývajících 65 procent chtějí získat z grantu Technologické agentury ČR (TAČR), který vypsala na konci listopadu.

Projekt by měl podle Hesslerové začít v roce 2015 a potrvá tři roky. Počítá se s tím, že se nad Kladnem v zimě i létě uskuteční dva přelety letadel a osm přeletů vzducholodí. Cena projektu se zatím odhaduje na částku kolem 1,3 milionu korun.

Už v příštím roce by se však mohly nad Kladnem udělat první testovací snímky ze vzducholodě, které by měly vyzkoušet dokonalejší snímací zařízení připravované TAČR. "Zadarmo bychom potom udělali vyhodnocení snímků, aby mělo město podklady, k čemu je to dobré a jak výsledky vypadají," dodala Hesslerová.

Podle Víty je Kladno ideálním místem pro podobný letecký energetický průzkum, protože je ve městě značná koncentrace velkých betonových sídlišť. Některé části města naopak připomínají vesnici nebo další typy zástavby. Město by pak tyto poznatky mělo využít například jako podklady pro územní plánovaní. Podle výsledků leteckého průzkumu by měla vzniknout teplená mapa největšího krajského města. Zjištěna by měla být také tepelná charakteristika důlních odvalů a skládek hutních a energetických odpadů, které jsou v okolí.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů