Pátek, 19. dubna 2024

Plzeňská zoo chce příští rok expozici nejjedovatějších hadů světa

Plzeňská zoo chce příští rok expozici nejjedovatějších hadů světa

Novou expozici s desítkou nejjedovatějších hadů světa chce příští rok otevřít plzeňská zoologická zahrada. Atraktivní expozice si vyžádá mimořádná opatření a několikanásobné jištění terárií pro bezpečnost chovatelů i návštěvníků, řekl ČTK ředitel zahrady Jiří Trávníček. Kromě toho chce zoo příští rok otevřít dva nové pavilony pro drápkaté opičky a želvy a expozici věnovanou ohroženým živočichům Filipín.

Z jedovatých hadů zatím zoo chová zmiji gabunskou v africkém nočním pavilonu a chřestýše. Nová kolekce by podle Trávníčka měla pro návštěvníky být dávkou adrenalinu. "V nových biotopových teráriích představíme nejjedovatější hady z celého světa. Budou tu největší jedovatí hadi na světě - kobry královské, chřestýši, plivající kobry, chřestýšovci pralesní, mamby černé, mamby zelené," popsal Trávníček, pro něhož je chov hadů i celoživotním soukromým koníčkem.

Jedovatí hadi budou v tropickém pavilonu, který je nejstarším pavilonem zoo. V části pavilonu by měly zhruba za dva milionu korun vzniknout nové expozice pro hady. Projekt včetně složitého jištění je už připraven. Tři chovatele, kteří se budou o nebezpečné plazy starat, poslala zoo do Švédska na školení ke společnosti, jež profesionálně školí lidi z celého světa pro chov jedovatých živočichů.

Zoo získala dotaci EU na projekt Stopy člověka v přírodě. Díky tomu staví za téměř 30 milionů korun dva nové pavilony pro suchozemské želvy a drápkaté opičky. V uvolněném místě po opičkách v tropickém pavilonu plánuje Trávníček expozici Talarak. Ponese jméno podle záchranné stanice živočichů, v níž na Filipínách působí bývalý zaměstnanec zoo. "Uděláme tu expozici vzácných filipínských ptáků, savců, plazů, kteří v přírodě vymírají," plánuje Trávníček. Kromě představení vzácné filipínské fauny by plzeňská zoo chtěla pomoci získávat peníze na chod záchranného centra.

Pokud půjde vše podle plánů, terária jedovatých hadů se v zoo otevřou příští rok v létě, pavilony drápkatých opic a euroasijských želv na podzim a filipínská expozice Talarak jako vánoční dárek pro návštěvníky.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů