Čtvrtek, 18. dubna 2024

Tykač prodal ČEZ uhlí za 200 miliard

Tykač prodal ČEZ uhlí za 200 miliard

Konec velkého sporu v energetice

V březnu letošního roku se podařilo vedení ČEZ ukončit mnohaletý spor s miliardářem a uhlobaronem Pavlem Tykačem a zajistit si dodávky uhlí pro svůj výdělečný zdroj v Počeradech až na půl století dopředu. Odhadovaná cena uhlí z Tykačova lomu Vršany by se za několik desítek let mohla vyšplhat na více než 200 miliard korun.

"Je to dobrá dohoda, která je výhodná pro obě strany," okomentoval pro HN letos na jaře smlouvu s ČEZ majitel Czech Coalu Pavel Tykač. "Povedlo se nám splnit to, co jsme si před dvěma lety předsevzali - dát našemu podnikání dlouhodobou perspektivu."

Tato transakce ale byla součástí mnohem většího přeskupování na energetickém trhu. Tykačovo impérium Czech Coal se rozdělilo - sám miliardář si nechal důl Vršany, jejichž výnosnost je prodejem zajištěna na desítky let dopředu. Zároveň se ze skupiny vyčlenila dceřiná společnost Litvínovská uhelná (nově pak Severní energetická) - Tykačovi v ní zůstalo 40 procent, kontrolovat ji ale budou s 60procentním podílem jeho dlouholetí spolupracovníci Jan Dienstl a Tomáš Fohler.

A souběžně s uzavřením dohody na dodávky pro Počerady ČEZ prodal Litvínovské uhelné elektrárnu Chvaletice za více než čtyři miliardy korun. Severní energetická je tak teprve třetí českou firmou, která má těžbu uhlí i zdroj na jeho spalování.

I přesto je její situace méně stabilní než v případě Tykačova lomu Vršany. Čeká ji totiž dlouhý boj o ekologické těžební limity v okolí Litvínova - její severočeský lom ČSA, který má zásoby jednoho z nejvýhřevnějších hnědých uhlí, má zásoby před limity jen zhruba do roku 2022. Bez prolomení limitů bude muset ukončit těžbu.

Pokud lze někoho označit za poraženého celé této transakce, je to Energetický a průmyslový holding. Vlastníky holdingu jsou PPF (44,44 %), J&T (37,04 %) a jeho výkonný šéf Daniel Křetínský (18,52 %). EPH se s Czech Coalem již dlouho pře o ceny uhlí a dodávky pro její společnost Elektrárny Opatovice.

Spor Tykače s ČEZ se Křetínskému hodil. Bez nasmlouvaných odběratelů by Tykač nepřežil, a EPH tak mohla požadovat výhodnější cenu. Teď už to tak snadné mít nebude. EPH byl navíc i druhým zájemcem o elektrárnu Chvaletice, jeho nabídka byla ale jen těsně nižší.

Pro Křetínského to byla nová situace. Dlouhá léta celý holding spoléhal hlavně na dobré vztahy s tehdejším šéfem ČEZ Martinem Romanem. I když například koupi podílu v německých dolech Mibrag od ČEZ dodnes prošetřuje protikorupční policie.

Naopak, Tykač se s ČEZ dlouhé roky o ceny uhlí přel. Ohledně údajného dominantního postavení ČEZ na trhu vedli spor i u Evropské komise - ta ČEZ nařídila prodat jednu ze svých elektráren, nakonec právě Chvaletice.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů