Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kvůli teplu neodtáhli někteří ptáci na jih, kosi mohou hnízdit

Kvůli teplu neodtáhli někteří ptáci na jih, kosi mohou hnízdit

Kvůli extrémně teplému počasí zatím neodtáhli na jih některé druhy ptáků, k vidění jsou také vzácné druhy, které přiletěly ze severu. V tiskové zprávě na to upozornila Česká společnost ornitologická s tím, že například sýkorky zpívají jako na jaře a kosy mohou vysoké teploty přimět ke skutečnému hnízdění.

Díky teplotám vysoko nad nulou a nezasněžené krajině mají ptáci snadný přístup k potravě, a nemají proto důvod odlétat. "Můžeme tak stále vidět i stohlavá hejna špačků nebo čejky sbírající potravu na holých polích," uvedl ředitel ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. Tito ptáci ale stejně odletí, až se ochladí, na jihu Evropy přitom pobudou zhruba jen do února.

"Městské druhy, jako například kosy, může teplé počasí vyprovokovat i ke skutečnému hnízdění. Následující ochlazení ale podobné pokusy bohužel ale až na úplné výjimky zhatí," dodal Vermouzek.

Díky teplé zimě lze také na několika místech pozorovat čápy. Kromě známého zimoviště v Blatné se druhým rokem přes zimu zdržuje čáp u Ivanovic na Hané nebo u obcí Choťánky a Vrčení na Nymbursku. Čápy si ale lidé někdy pletou s volavkou bílou. Poznávacím znamením je červený čapí zobák a to, že se čápi nesdružují v hejnech, ale maximálně po dvou.

Výskyt severských ptáků teplá zima příliš neovlivnila, přesto lze vidět některé vzácné druhy. "Na jihomoravské Pálavě tak můžeme potkat pěvušku podhorní, v západních Čechách jiný horský druh, zedníčka skalního, jehož let a červená křídla připomínají motýla, a kousek od našich hranic, na německé straně Krušných hor se dokonce objevila sovice krahujová, která do střední Evropy zalétá z hnízdišť na dalekém severu opravdu velice zřídka. Přičteme-li kalousy a pustovky na tradičních nocovištích nebo kajky mořské či bernešky na nezamrzlých vodních plochách, můžeme říci, že pozorovatelé ptáků mají doslova žně," pochvalují si ornitologové.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů