Sobota, 20. dubna 2024

Sicílie znovu zažila erupci sopky Etna

Sicílie znovu zažila erupci sopky Etna

Na Sicílii opět pohrozila sopka Etna, z jejíhož jihovýchodního kráteru se v noci na dnešek vyvalila žhoucí láva a popel. Informovala o tom italská média. Etna je nejaktivnější sopkou v Evropě a její erupce jsou poměrně časté, naposledy v polovině prosince menší erupce zastavila provoz na letišti v Catanii.

Na nejnovějším videozáznamu, který zveřejnil deník La Repubblica, je vidět několik erupcí lávy, které bylo možné za tmy pozorovat i z větší dálky. Díky příznivým povětrnostním podmínkám ale kouř a mračna popela zůstala nad vulkánem a neohrozila leteckou dopravu na Sicílii tak jako před dvěma týdny, kdy kvůli erupcím zastavila provoz dvě letiště.

Přes 3000 metrů vysoká Etna je aktivní prakticky nepřetržitě, od roku 2011 seismologové napočítali celkem 38 menších či větších erupcí. Poslední mohutnější se odehrála v roce 1992, ani tehdy ale proud lávy nezasáhl žádnou z blízkých obydlených obcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů