Čtvrtek, 28. března 2024

Černo-zelený experiment v Německu a větší než velká koalice

Černo-zelený experiment v Německu a větší než velká koalice

Kdo si vzpomene, kde a kdy si němečtí Zelení poprvé vyzkoušeli něco jako vládní odpovědnost, musí se dnes drbat za ušima. Bylo to před třiceti lety v Hesensku, považovaném kvůli finanční metropoli Frankfurtu za jednu z klíčových spolkových zemí, kde si německá veřejnost zvykala na Joschku Fischera v teniskách, jak diriguje ministerstvo, tehdy na zemské úrovni. V roce 1998 se stal ministrem zahraničí.

A není to snad Hesensko, kde se ve stejné době, kdy Angela Merkelová skládala svou třetí vládu v pořadí a druhou velkou koalici se sociálními demokraty, zrodila černo-zelená aliance? Historické paralely nelze přeceňovat, ale důkaz, že ve Spolkové republice jsou někdejší "dědiční nepřátelé" schopni najít společnou řeč, je natolik silný, že jej nelze přehlédnout.

Stejně tak nejde přehlédnout cestu, kterou mají němečtí zelení za sebou. Před třiceti lety Joschka Fischer dostal v Hesensku na starosti resort ochrany životního prostředí, nyní tam šéf hesenských Zelených Tarek Al-Wazir povede klíčové ministerstvo hospodářství. Znamená to snad, že strana ochránců životního prostředí a lidských práv dává přednost ekonomice?

Takový kvapík to asi nebude, protože podle koaliční smlouvy bude mít ministerstvo hospodářství v Hesensku na starosti bod, který může černo-zelenou alianci udržet, anebo naopak pohřbít, totiž problém frankfurtského letiště. Proti rozšiřování třetího největšího leteckého uzlu v Evropě zelení organizovali masové protesty, ale co s opozičním arzenálem ve vládní politice, která se neobejde bez kompromisů?

Z koaliční smlouvy vyvolává nejvíce starostí prodloužení dosavadního leteckého klidu z šesti na sedm hodin. Jako každý kompromis i ten hesenský uspokojí málokoho. Ekonomové rychle spočítali, že prodloužení leteckého klidu z doby mezi 23. hodinou večerní a 5. ranní o dalších šedesát minut může spolu s přísnějšími limity hluku oslabit pozici Frankfurtu, kterým nyní ročně projde 58 milionů pasažérů.

Plánovaný nárůst o dalších deset milionů do roku 2020 až 2021 není možný bez výstavby dalšího, již třetího terminálu, o jehož osudu bude rozhodovat čerstvě ustavená černo-zelená koalice. Zvláště poučné bude sledovat, jakou váhu bude mít budoucnost osmdesáti tisíc zaměstnanců letiště.

Černo-zelená nemá v Hesensku premiéru a předešlé aliance v Hamburku a v Sársku (tam navíc s liberály) neobstály, protože v obojím případě držely jen dva roky. Pokud však obstojí, potvrdily by se odhady, že Zelení by ve Spolkové republice mohli vystřídat liberály v roli strany rozhodující, zda vládní koalici v Berlíně povedou konzervativci, anebo sociální demokraté. Nová zemská vláda ve Wiesbadenu bude laboratoří prověřující alternativy politiky na spolkové úrovni.

Velká část loňského volebního úspěchu Angely Merkelové spočívá ve schopnosti pragmaticky manévrovat podle potřeby doprava nebo do středu (tedy doleva). Z jednání o velké koalici však vyšel jako jasný vítěz šéf SPD Sigmar Gabriel, který i s takřka polovičním ziskem hlasů ve srovnání s CDU/CSU prosadil do vládního programu většinu klíčových bodů sociálních demokratů.

Gabriel vedle nynější velké koalice zadělává těsto možná i na tu příští. Jména jako Jochen Flasbarth, Rainer Baake či Gerd Billen mimo Německo nikomu mnoho neříkají. Trojice nových státních tajemníků má však jedno společné. Každý z nich už byl na vysoké funkci na ministerstvu, a to za rudo-zelené koalice v letech 1998 až 2005, a jmenováni tam byli Zelenými. Ti nyní rozehrávají velkou partii, protože ve stejné době, kdy si testují v Hesensku spolupráci s konzervativci, zároveň stavějí své figury do německé spolkové vlády.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů